Uniunea Europeana vrea sa oblige Apple sa renunte la accesoriile Lightning si cele de 30 de pini

  De ani de zile Uniunea Europeana incearca sa oblige producatorii de terminale mobile sa implementeze un singur tip de conectoare pentru incarcarea si dispozitivelor, dar deocamdata eforturile sale n-au fost in totalitate incununtate de succes. In 2009 UE a conceput un document pe care unii producatori de terminale mobile l-au semnat in mod voluntar obligandu-se sa implementeze acelasi standard de incarcare in propriile dispozitive, compania Apple fiind una dintre putinele care a refuzat sa semneze acest document.

Members of the European Parliament’s internal market committee on Thursday voted unanimously for a new law mandating a universal mobile phone charger. The MEPs want all radio equipment devices and their accessories, such as chargers, to be interoperable to cut down on electronic waste. This is not the first attempt to set a standard for universal phone chargers. In 2009 the European Commission, the International Telecommunications Union (ITU) and leading mobile phone manufacturers drew up a voluntary agreement based on the micro USB connector.

  Avand in vedere numarul mare de iDevice-uri comercializate de catre Apple in Europa, o comisie a Parlamentului European a votat ieri pentru conceperea si adoptarea unei legi care sa oblige producatorii de terminale mobile sa implementeze acelasi standard pentru incarcarea dispozitivelor. Daca aceasta lege va fi votata de catre Parlamentul European, atunci Apple va fi obligata sa renunte la accesoriile Lightning si la cele de 30 de pini, sau sa ofere adaptoare USB/micro-USB/mini-USB, asa cum face in alte tari in care nu respecta legislatia.

  Desigur ca va trece destul timp pana in momentul in care Apple va fi obligata sa faca acest lucru, insa macar stim ca exista intentia de a obliga compania sa nu actioneze doar asa cum doreste ea.

37 COMENTARII

  1. Symplu, si care e problema daca ai un incarcator de la Samsung ? Esti asa fanboy inrait de nu suporti idea asta si preferi sa cari 2-3 incarcatoare dupa tine ?!
    Rostul acestei legi e sa poti folosi orice incarcator PLUS ACCESORII. Ia vezi ce accesorii exista pentru conectorul Dock pe care nu le poti folosi nativ cu Lightning pentru ca asa a avut chef apple.

  2. sa fiu la Apple as renunta sa m ai vand in Europa …da stiu ce comentarii vor urma ca nu isi permit sa piarda vanzarile …dar ma indoiesc ca vand in europa …mai mult ca la asiatici 😀

  3. or sa faca asa cum au facut si cu garantia de 2 ani care e obligatorie un UE.
    Nu isi permit sa o piata atat de mare a UE oricat de mare ar fi cererea in China.

  4. Sincer să fiu din câte telefoane am schimbat pana acum cele lightning sunt cele mai bune si mai simple de utilizat.Cunoscand Apple ori va încerca sa convingă pe ceilalți sa adopte modelul lor sau vor adauga un adaptator micro USB

  5. Solutia o sa fie simpla pentru Apple, dupa cum s-a mai discutat, or sa fie obligati sa includa in cutie un adaptor Lightning to MicroUSB – asta doar pentru terminalele vandute in UE. Nu trebuie sa renunte la portul de Lightning ci doar sa includa un accesoriu GRATUIT care sa faciliteze incarcarea printr-un cablu MicroUSB.

  6. Încărcarea pe mufă lightning este una din cele mai sigure din lume. De aceea este și patent Apple. Sa nu uitam ca aceasta mufa conține tehnologie Apple despre care știm cu toții ca protejează împotriva copierii și nu numai.
    În vecii vecilor Apple nu va accepta asa ceva…
    Nu este vorba de a fi funboy sau nu, dar eu ca și client, pasionat și user final al produselor Apple nu pot accepta înlăturarea unei tehnologii de încărcare atât de stabile în favoarea uneia micro usb, de ex., care nu-mi oferă încrederea pe care mi-o oferă Apple!

  7. De ce sa am o mie de incarcatoare la mine domnule Ion? Uimeste-ma! Tu crezi ca noi avem iPhone si iPad si pe langa ele alte telefoane nokia sau samsung sau cum? Unde este problema? Nu iti convine nu mai cumpara sunt altii care isi vand plasticoasele samsuange pentru un iPhone 5S de exemplu pentru ca sunt satui de mizeria aceea de Android si materialele imbecile de pe S4 de exemplu… eu unul nu suport calitate proasta la telefon premium (samsung are preturi premium dar nu este premium). E ca vulpea care nu ajunge la struguri spune ca sunt acrii…ca si cand ai Dacia si spui despre Audi A8 ca este de rahat si scump, asa vorbesti tu acum…Apple nu este pentru oricine, stii de ce? Pentru ca este pentru oameni cu bun gust, oameni ce apreciaza calitatea NU CANTITATEA! Oameni care nu mai au timp sau nu vor sa isi bata capul cu o mie de setari cretine pe Handroizii lor ci vor simplitate in utilizare pe IOS unde cand il scoti din cutie stii exact ce trebuie sa faci ca este INTUITIV, nu se blocheaza niciodata, nu ai virusi si arata extrem de luxos si avangardist!

  8. @Ion, intelegi ca fiecare incarcator de telefon are un anumit amperaj si voltaj nu ? Sunt curios in cate feluri iti arzi sau iti strici acumulatorul idevice-ului cu un incarcator Samsung. Exista n articole cu telefoane care ard (si nu doar apple) oare sa fie de vina acest “mic” detaliu ? Atata timp cat compania Apple nu face parte din uniune poate sa isi vanda device-uriile ori unde in lume, fara sa fie obligata sa schimbe modalitatea de incarcare a acestora.

  9. Eu zic ca toata lumea sa treaca pe incarcatoare lightning ! De ce ?? Pt ca nu trebuie sa fiu intotdeauna atent cum bag mufa in telefon, functioneaza in orice pozitie.

  10. Cam comunista aceasta idee . Toti sa aiba un apartament in Drumul Taberei , toti sa aiba o Dacia 1300 , toti sa isi incarce telefonul cu acelasi incarcator , etc .

    Maine vor obliga producatorii de masini sa faca masini de aceeasi lungime pentru a incape la fix in parcarile europene .

  11. Din comentariile pe care le ai la articol se pare ca lumea nu stie…

    According to the EU, a common external power supply / “charger” standard is desirable because,
    “Incompatibility of chargers for mobile phones is a major environmental problem and an inconvenience for users across the European Union. Currently specific chargers are sold together with specific mobile phones. A user who wants to change his/her mobile phone must usually acquire a new charger and dispose the current one, even if this is in perfect condition. This unnecessarily generates important amounts of electronic waste. …Harmonising mobile phone chargers will bring significant economic and environmental benefits. …Consumers will not need to buy a new charger together with every mobile phone,…”

  12. Avantajul este ca, daca ajungi intamplator pe undeva si nu ai incarcator, dar ai mare nevoie de telefon, gasesti oriunde un incarcator (de cumparat sau imprumut) si iti rezolvi treaba…Daaar, pentru snobi nu da bine, ca le stirbeste din unicitate si “lux”…”cum sa imi incarc eu telefonul, laolalta cu toti saracii ?”
    ….adevarul ca mufa lightning imi ofera siguranta fratioare…pot umbla noaptea in ferentari cu mufa la mine, nicio problema :)….si nici telefoanele nu pot fi sparte, desigur…;))

  13. Se cere acest lucru deoarece telefoanele si accesorile nu prea sunt produse reciclabile iar prin micsoarea nr de tipuri de cabluri de date lumea nu va mai arunca la gunoi atatea cabluri , nu are nici o legatura ca ala e mai bun sau mai prost dar unii sunteti atat de ingusti la minte…….

  14. Si cand pleci la drum, prin munti, sau eu stiu pe unde si se rupe cablul la incarcator…ce faci ?…ramai cu orgoliu, dar cu telefonul mort….ce rost are sa pleci linistit la drum, ca oricum are cineva un incarcator in masina….ia-l dupa tine mereu, in buzunar la pantaloni eventual…pai curentul de la micro-USB e virusat si acumulatorul la iDevice tine cu zilele, nu ? 🙂

  15. @bitbocs : faza cu “electronic waste” nu o sa convinga nici un fanboy “spalat pe creier” de aici….sunt multi care chiar cred ca deciziile si sistemul celor de la Apple e perfect si nu trebuie schimbat nimic. realizeaza si ei de ce vrea UE sa faca asta doar ca iau apararea firmei pentru ca asa cred ei ca trebuie facut

  16. Ce tampenie. Apple este un brand exclusivit, tocmai de aceea are clientii fideli si personal asta imi place la Apple. Si in orice caz, Lightning este superior tuturor modalitatilor de incarcare. Apple are propiile accesorii exclusivite ceea ce detaseaza brandul de altele. Aceasta uniformizare tampita este aberanta. De ce nu are si BMW si Mercedes chiar si RR cheie de Dacie? De ce Dacia are cheie tip briceag iar restul mai “smechere”..nu este cinstit…..

  17. Ca sa ne intelegem. Daca Apple nu va respecta norma Europeana in prim plan va fi amendata, asa cum s-a intamplat in Italia pentru ca nu oferea garantie 2 ani, ulterior putand a se ajunge pana la interzicerea comercializarii produselor.
    Se doreste ca toata dispozitivele sa aiba acelasi tip de incarcator.
    Sa nu mai ai 2-3 incarcatoare de masina, sau sa stai cu nu stiu cate cabluri usb in masina.

    Este de laudat decizia UE

  18. @MIHHIM
    Nu face nimeni polemici aici legate de MicroUSB vs. Lightning.
    Dupa cum am scris si mai sus, nu o sa oblige nimeni Apple sa-si schimbe portul Lightning.O sa-i oblige sa puna adaptorul Lightning to MicroUSB in cutie la vanzarea terminalelor din Europa.
    Ce nu reusesc sa inteleg la cei care spun ca Apple e Premium si etc, nu conteaza cine e premium, degeaba avem port Lightning in care nu putem baga mufa gresit daca ramanem fara baterie cand ne e lumea mai draga.
    Nu vreau sa va aud spunand ca voi n-ati ramas vreodata fara baterie, cu totii stim ca daca tii 3/4G permanent + Location si mai faci si cateva filme poti ramane fara baterie destul de repede (si nu spun ca alti producatori au autonomie mai buna, ca nu e asa).
    UE vrea sa ne ajute sa nu mai caram atatea cabluri cu noi, eventual sa putem imprumuta orice incarcator pentru a iesi din impas 🙂

  19. Rolls-Royce a anuntat azi ca a fost obligat de UE sa schimbe bordul masinilor , si sa nu mai utilizeze lemn de mahon si plastic tip Kia . Lamborghini a anuntat ca va trece la motoare in 4 cilindri pe GPL , iar Marea Britanie a anuntat ca din 2014 toate masinile imatriculate aici vor avea volanul pe partea stanga , sa fie la fel ca in toata Europa .

  20. Cred ca parlamentarii (si comentatorii de aici) nu sunt la curent cu noile tehnologii. Incarcatorul “universal” se numeste wireless charging.

  21. V-a spalat Apple creierele. Sunteti atat de indoctrinati incat daca UE ar obliga toti producatorii sa adopte USB OTG ati in stare sa tipati toti in cor : nu vrem, nu vrem.
    Niste manelisti …

  22. Era unul pe aici care tipa ca Androidul arata naspa.Cred ca glumesti nu sunt nici fan Apple si nici Samsung detin un Ipad ca e mai calitativ ca restul tabletelor si un Samsung ca telefon personal.Interfata de la Ios 7 si Ios 6 e sub touchwizul de la Samsung.Cu ce e mai special portul de la Apple fata de altele crezi ca se incarca mai repede?Mi se pare o idee absolut normala ca Samsung,Apple si alte firme sa vanda in U.E un acelasi tip de incarcator.Virusii nu se intalnesc in google play si e normal sa ii intalnesti atata timp cand instalezi ceva piratat.Crezi ca daca faci jailbreak si instalezi tot felul de chestii no sa ai si virusi?

  23. @Wired: Wireless charging e o tampenie, markeging pentru prosti. Ori stai cu terminalul legat de calculator cu un cablu, ori il pui pe un charging mat legat de un calculator cu un cablu, nu e aceeasi chestie?

  24. @Swat am ramasa de mii de ori fara baterie la Iphone, nu ma tine deloc. Insa de accea am inca un telefon un Blackberry pe care-l folosesc pentru urgente insa il am permanent. Insa eu am incarcator in masina, acasa la mine, la parinti si unul de camera in masina asa ca nu am probleme. este mult mai stabil, tine lipit firul de telefon si incarca foarte repede…

  25. @zaone e aceeasi chestie dar daca s-ar adopta de catre toti producatorii ar fi ceva universal ,nu ar mai conta ce telefon incarci sau ce mufa are, cam asta cred ca vroia sa spuna