iPad Mini cu Ecran Retina vs iPad Air si tabletele concurente – test de performanta

  iPad Mini cu Ecran Retina are exact acelasi hardware precum terminalul iPhone 5S, adica un chip A7 cu procesor tactat la 1.3 GHz si 1 GB RAM DDR 3, plus un chip grafic quad-core PowerVR G6430 al carui procesor ar fi tactat la aproximativ 450 MHz. Fata de iPad Air, noua tableta are un procesor tactat la o frecventa ce este cu 100 MHz mai mica, iar acest lucru are un impact destul de mic asupra performantelor in cazul utilizarii obisnuite. Daca in majoritatea cazurilor nu veti observa o diferenta mare in performante, exista situatii in care intre iPad Air si iPad Mini cu Ecran Retina exista o diferenta de scor notabila, NVIDIA Tegra Note 7 reusind sa obtina performante mai bune decat noua tableta a celor de la Apple.

iPad Mini cu Ecran Retina - performante chip A7 - iDevice.ro 6

  In ciuda diferentelor sesizabile in ceea ce priveste performantele procesorului, in cazul chip-ului grafic nu exista decat diferente minore care nu vor fi sesizabile in vreuna dintre situatiile de utilizare din viata reala. Partea interesanta este ca iPad 4 are uneori performante mai bune atat decat iPad Mini cu Ecran Retina, dar si decat iPad Air, iar diferentele nu sunt deloc de neglijat. Partea proasta este ca NVIDIA Tegra Note 7 are in anumite cazuri performante mult mai bune decat ambele tablete, iar acest lucru poate afecta serios experienta de joc in majoritatea conditiilor, insa doar o comparatie facuta cu ambele tablete fata in fata va poate convinge in legatura cu ele.

  Lasand la o parte informatiile, aflam ca iPad Mini cu Ecran Retina va genera mai multa caldura, in timpul utilizarii, decat iPhone 5S, insa mai putina decat tableta iPad Air, acest lucru fiind cat se poate de normal avand in vedere hardware-ul adiacent si dimensiunile fiecarui terminal in parte. La final raman cateva informatii in legatura cu latimea de banda a noii tablete, ea fiind aproximativ identica, cu cea a iPhone 5S in tot timpul de utilizare, latimea de banda a iPad Air fiind ceva mai mare in majoritatea timpului de utilizare, ea unificandu-se cu cea a celorlalte dispozitive Apple dupa un anumit timp de utilizare constanta a terminalelor in aplicatii complexe.

  Acestea fiind spuse, iPhone 5S, iPad Air si iPad Mini cu Ecran Retina au performante foarte bune multumita noului chip A7 implementat de catre compania Apple, iar saltul de performante facut anul acesta ne da de inteles ca in anii urmatori am putea avea parte de surprize extrem de placute din partea celor din Cupertino.