UPDATE: Apple investigheaza decesul unui copil de 15 ani intr-o fabrica in care se asambleaza terminale iPhone 5C

  Ieri v-am spus ca un tanar de doar 15 ani a decedat dupa doar o luna de munca la o linie de productie de terminale iPhone 5C, Pegatron fiind compania in care a avut loc tragicul eveniment. Tanarul a murit din cauza unei pneumonii netratate corepunzator, iar decesul a scandalizat lumea intreaga, Apple reactionand si trimitand o echipa medicala in Shanghai pentru a investiga problema. Conform celor de la Reuters, tanarul a folosit un act de identitate al unei rude care avea 21 de ani si astfel ar fi reusit sa pacaleasca echipa de angajare a celor de la Pegatron, legislatia chineza interzicand angajarea minorilor cu varsta mai mica de 16 ani.

Apple Inc on Thursday said it sent medical experts to contractor Pegatron Corp’s Shanghai factory last month after a 15-year-old employee died of pneumonia. The assembly line employee, who died in October, used his 21-year-old cousin’s identification to apply for the job, so the factory did not know he was underage, said Pegatron spokesman Charles Lin. The Taiwanese company, which assembles Apple’s iPhone and iPad mini, concluded the death was not related to working conditions as the employee had only recently joined and because the assembly line environment should not cause a disease such as pneumonia, Lin said.

  Afirmand ca tanarul a murit din cauza unei boli care nu poate fi produsa in baza conditiilor de munca prezente pe linia de productie a terminalelor iPhone 5C, Pegatron sustine ca este nevinovata, insa ramane de vazut ce va descoperi Apple. Nu este exclus ca echipa medicala trimisa de catre americani sa descopere faptul ca tanarul chinez locuia in conditii precare puse la dispozitie de catre cei de la Pegatron, caminele in care isi cazeaza aceste companii angajatii fiind locuri foarte aglomerate, murdare, adevarate focare de infectii. Chiar daca Apple va dovedi ca problema sta la Pegatron, relatia contractuala dintre cele doua companii nu va inceta deoarece Apple nu are cu cine inlocui un producator atat de mare.

UPDATE: Compania Apple a publicat un comunicat de presa in care sustine ca decesul tanarului nu are legatura cu conditiile de munca din cadrul fabricii Pegatron din Shanghai.

Last month we sent independent medical experts from the U.S. and China to conduct an investigation of the (Pegatron) factory. While they have found no evidence of any link to working conditions there, we realize that is of little comfort to the families who have lost their loved ones.

Apple has a long-standing commitment to providing a safe and healthy workplace for every worker in our supply chain, and we have a team working with Pegatron at their facility to ensure that conditions meet our high standards.