Un copil de 15 ani moare dupa o luna de munca la o linie de asamblare a terminalelor iPhone 5C

  Majoritatea partenerilor Apple care dezvolta iDevice-uri sunt companii asiatice care angajeaza numere enorme de oameni in fabricile lor fara sa respecte legislatiile privind protectia muncii. De-a lungul timpului foarte multi parteneri Apple au fost criticati de catre presa internationala pentru modul in care isi trateaza angajatii, iar o drama petrecuta recent intr-una dintre fabricile in care se asambleaza iPhone 5C ne aduce din nou in atentie problemele din Asia. Pegatron, unul dintre partenerii Apple care produce un numar mare de terminale iPhone 5C, este in centrul atentiei de acesta data, cativa angajati care lucrau la o linie de productie e determinale iPhone decedand in ultimele luni.

A workers’ rights group is demanding Apple investigate the recent deaths of several workers at an iPhone factory in China, one of whom was a 15-year-old who died of pneumonia after working at the facility for a month. The factory, located in Shanghai, is run by Taiwanese manufacturing firm Pegatron, a listed Apple supplier. In recent months, several workers at the facility have died of different illnesses. 15-year-old Shi Zhaokun was among the workers who died, according to New York-based China Labor Watch.

  Printre persoanele care au decedat in fabrica Pegatron din Shanghai se numara si un tanar in varsta de 15 ani, el incetand din viata la doar o luna dupa ce a inceput sa lucreze la o linie de asamblare a terminalelor iPhone 5C. Desi legislatia chineza interzice angajarea minorilor care nu au implinit varsta de 16 ani, reprezentantii companiei se apara spunand ca tanarul a prezentat un document de identitate fals care atesta faptul ca el a implinit varsta de 16 ani. Desi nimeni nu va sti vreodata adevarul, numarul mare de decese care au loc in fabricile partenerilor Apple denota faptul ca majoritatea angajatilor nu lucreaza in conditii de munca decente si nimeni nu face ceva pentru a rezolva problema.

  Apple isi inspecteaza in mod constant partenerii si in destule cazuri prezinta neregulile intalnite in fabricile acestora, insa iata ca trebuie luate masuri mult mai dure.