Camera iSight a Mac-urilor poate fi activata fara ca tu sa stii

11

  De ani de zile compania Apple lauda securitatea produselor sale, insa un recent caz facut public in SUA dezvaluie faptul ca nimic nu este atat de sigur precum pare. In cadrul unui proces intentat de catre autoritati unui infractor a fost dezvaluit faptul ca acesta reusise sa scrie un software special care i-a permis sa activeze camera iSight a unui Mac pentru a inregistra imagini nud cu o femeie pe care ar fi intentionat sa o santajeze in ideea de a nu face publice respectivele poze. Desi in mod normal Mac-urile au un bec verde pozitionat langa camera, acesta aprinzandu-se in momentul in care camera devine activa, software-ul scris de barbat activa camera fara ca acel bec sa devina activ si fara ca victima sa stie.

While controlling a camera remotely has long been a source of concern to privacy advocates, conventional wisdom said there was at least no way to deactivate the warning light. New evidence indicates otherwise.  Marcus Thomas, former assistant director of the FBI’s Operational Technology Division in Quantico, said in a recent story in The Washington Post that the FBI has been able to covertly activate a computer’s camera — without triggering the light that lets users know it is recording — for several years.

  Actiunile comise de catre infractorul american sunt sustinute si de catre un fost director adjunct al FBI, el afirmand ca agentia federala a utilizat tehnici similare pentru a obtine dovezi in legatura cu divesi infractori. Tehnica exista de cativa ani de zile si desi deocamdata se stie public ca doar Mac-urile lansate inainte de 2008 sunt afectate, probabil exista hacker-uri si pentru unitatile noi. Pentru Apple vorbim despre o problema majora, deoarece activarea camerei fara stiinta utilizatorului reprezinta o incalcare foarte grava a dreptului la intimitate, iar Apple va fi serios criticata in mass-media daca nu va gasi metode de a bloca accesul hackerilor la fraework-ul care controleaza camera Mac-urilor.

UPDATE: Se pare ca protagonista infractiunii despre care v-am vorbit la inceputul articolului este Cassidy Wolf, Miss Teen USA, iar infractorul este un profesor de informatica al celebrei institutii educationale Johns Hopkins.