Camera iSight a Mac-urilor poate fi activata fara ca tu sa stii

  De ani de zile compania Apple lauda securitatea produselor sale, insa un recent caz facut public in SUA dezvaluie faptul ca nimic nu este atat de sigur precum pare. In cadrul unui proces intentat de catre autoritati unui infractor a fost dezvaluit faptul ca acesta reusise sa scrie un software special care i-a permis sa activeze camera iSight a unui Mac pentru a inregistra imagini nud cu o femeie pe care ar fi intentionat sa o santajeze in ideea de a nu face publice respectivele poze. Desi in mod normal Mac-urile au un bec verde pozitionat langa camera, acesta aprinzandu-se in momentul in care camera devine activa, software-ul scris de barbat activa camera fara ca acel bec sa devina activ si fara ca victima sa stie.

While controlling a camera remotely has long been a source of concern to privacy advocates, conventional wisdom said there was at least no way to deactivate the warning light. New evidence indicates otherwise.  Marcus Thomas, former assistant director of the FBI’s Operational Technology Division in Quantico, said in a recent story in The Washington Post that the FBI has been able to covertly activate a computer’s camera — without triggering the light that lets users know it is recording — for several years.

  Actiunile comise de catre infractorul american sunt sustinute si de catre un fost director adjunct al FBI, el afirmand ca agentia federala a utilizat tehnici similare pentru a obtine dovezi in legatura cu divesi infractori. Tehnica exista de cativa ani de zile si desi deocamdata se stie public ca doar Mac-urile lansate inainte de 2008 sunt afectate, probabil exista hacker-uri si pentru unitatile noi. Pentru Apple vorbim despre o problema majora, deoarece activarea camerei fara stiinta utilizatorului reprezinta o incalcare foarte grava a dreptului la intimitate, iar Apple va fi serios criticata in mass-media daca nu va gasi metode de a bloca accesul hackerilor la fraework-ul care controleaza camera Mac-urilor.

UPDATE: Se pare ca protagonista infractiunii despre care v-am vorbit la inceputul articolului este Cassidy Wolf, Miss Teen USA, iar infractorul este un profesor de informatica al celebrei institutii educationale Johns Hopkins.

11 COMENTARII

  1. Un articol foarte bun. Am trecut prin asa ceva in mac 27 mid 2010. Daca cineva cunoaste un program sau ceva care sa de-a o alarma atunci cand camera este activa va rog mult de tot sa o postati aici. Va multumesc foarte frumos.

  2. Sa stii ca de multe ori mi-am pus intrebarea asta, daca cineva poate activa camera mea din “eter”… Ma bucur ca ai deschis subiectul asta

  3. La PC-uri e oricum mqi simplu,scoti camera cand nu o folosesti si o introduci doar cand ai nevoie…dar la iMac nu e chair asa simplu…..o aplicatie parolata care sa avertizeze atunci cand camera este activa e nemaipomenita…implicit si microfonul. Poate citeste cineva articolul asta si cunoaste o aplicatie.

  4. Cea mai simpla si ieftina metoda este sa pui o bucata mica de banda adeziva neagra pe obiectivul camerei. Cunosc personal mai multi dezvoltatori de softuri din europa care nici ei la randul lor nu au incredere in altceva decat in simpla banda adeziva :))) care dealtfel mi-a fost recomandata si mie cand discutam cu ei de aceasta problema care oricum nu este noua !!!

  5. Cu sunetul? Pai….in caz de probleme pretinzi ca ai fost sub influenta drogurilor, a alcoolului sau ai fost obligat cu o arma la tampla sa spui ce ai spus :)))))))))

  6. cea mai simpla metoda va fi prin adaugarea filtrului in settings/privacy exact ca pe iOS 7, sa activezi si sa dezactivezi ceea ce folosesc aplicatiile native si cele 3-rd. Acum exista asa ceva dar, doar pentru locatie. Nu e greu de implementat, intradevar asta tine doar de Apple.