Un analist roman face o previziune foarte curajoasa pentru 2014 in legatura cu Apple si Microsoft

  In 2013 un analist extrem de curajos a spus ca Apple si Microsoft ar putea fuziona in cativa ani si a fost considerat, cel mai probabil pe buna dreptate, a fi nebun, insa viitorul va decide cine are dreptate. In 2014 analistul roman Horace Dediu al celor de la Asymco sustine ca vanzarile totale de produse Apple si cele totale de PC-uri ar putea fi cel putin egale. Da, ati citit bine, practic vanzarile cumulate de iDevice/Mac-uri ar putea fi egale sau mai mari decat cele totale de PC-uri , raportandu-ne la intregul, si previziunea in sine este foarte curajoasa.

Today the situation is quite different. The total number of platform products Apple sold in 2013 was about 260 million The total number of users Apple has is above 550 million. But the bigger story is how Apple’s mobile platform has nearly reached the sales volume of Windows. In 2013 there were only 1.18 more Windows PCs than Apple devices sold. Odds are that in 2014 they will be at parity.

  In 2013, 309 milioane de PC-uri au fost vandute in lumea intreaga, 16.3 milioane dintre ele fiind Mac-uri, in timp ce Apple a vandut 260 de milioane de produse. Vanzarile de PC-uri au scazut cu 29 de milioane de unitati fata de anul 2012, iar daca vorbim despre o scadere similara pentru anul 2014, atunci previziunea analistului s-ar putea adeveri. Daca scoatem Mac-urile din calculul initial, ajungem la 293 de milioane de PC-uri, iar daca mai reducem inca 29 de milioane de unitati ajungem la o posibila cifra de vanzari de  274 de milioane de unitati pentru 2014.

  Presupunand ca Apple ar vinde cu minim 14 milioane de produse mai mult in 2014, atunci ar exista o egalitate intre Apple si toti producatorii de PC-uri, cel putin in ceea ce priveste numarul de produse vandute intr-un an. Desigur ca aceasta comparatie nu este chiar atat de corecta, insa ea demonstreaza cat de mult a evoluat Apple de la compania care in anii ’90 a fost salvata de la faliment de Bill Gates.