Find My iPhone si povestile oamenilor care au avut curajul de a infrunta hotii pentru a isi recupera iDevice-urile

  Find My iPhone este sistemul dezvoltat de catre compania Apple pentru a ajuta posesorii de iDevice-uri sa isi localizeze iPhone-urile in cazul pierderii sau a unui furt si sa le stearga datele ori sa le blocheze. Sistemul a fost utilizat in multiple ocazii pentru a salva persoane de la moarte, sau pentru a recupera iDevice-uri, iar in SUA avem cele mai multe povesti de acest gen. In imaginea de mai sus aveti o tanara din Los Angeles al carui iPhone a fost furat si mai apoi recuperat de catre ea dupa o simpla localizare a sa prin Find My iPhone si o vizita facuta la casa persoane care il avea in posesie.

After a boozy Saturday night, Sarah Maguire awoke the next morning to find that her iPhone was gone. Her roommate’s phone was gone, too. Were they at the bar, she wondered, or in the cab? Using the Find My iPhone app on her computer, she found that someone had taken the phones to a home in this Los Angeles exurb, 30 miles east of her West Hollywood apartment.

  Povestea aceasta de succes nu este singura care implica Find My iPhone, un barbat din San Diego urmarind persoana care ii furase iPhone-ul si ajungand implicat intr-o bataie cu acesta pe o plaja inainte ca politia sa ii vina in ajutor. Revenind in Los Angeles avem cazul unui politist care a recuperat iPhone-ul furat al fiului sau dupa o localizare cu Find My iPhone si o vizita facuta la casa hotului impreuna cu alti 3 politisti, fiul sau sunandu-si iPhone-ul in momentul in care usa casei hotului a fost deschisa de catre persoana care avea terminalul in posesie.

  In ciuda acestor acte curajoase, autoritatile americane le recomanda cetatenilor sa nu incerce sa-si recupereze singuri terminalele deoarece ar putea fi raniti in acest proces, unii avand ghinionul de a fi atacati. In majoritatea cazurilor terminalele ajung in posesia unor hoti inarmati care nu ezita sa isi foloseasca armele pentru a se proteja, politia avand destule situatii in care a fost implicata in schimburi de focuri.

  Daca in SUA politia le recomanda cetatenilor sa le ceara ajutorul pentru a isi recupera iDevice-urile furate, in Romania politia nu face nimic pentru a le recupera si in acest articol v-am explicat exact ce inseamna acest lucru.

10 COMENTARII

  1. in Romania am patit personal sa merg la Militie sa reclam furtul, cu un calm presarat de sictir si plictiseala, militianul a inceput ancheta prin a ma suspecta pe mine de inscenare… dupa care a concluzionat ca sunt sanse minime sa imi recuperez telefonul, sa le las IMEI ul si factura si daca din intamplare il gasesc ei prin mijloacele lor specifice ma vor contacta… a trecut 1 an jumatate, nu ca imi fac iluzii :)))

  2. @Zaone Ti-am povestit pe Facebook acum 3 luni despre patania mea cu iPhonul furat din Timisoara si care a ajuns in Italia. Am reusit intr-un final sa recuperez telefonul exasperand cu mesaje persoana la care era, care int-un final m-a sunat si a returnat telefonul. Vreau sa-ti zic ca in tot acest timp, atat politia romana cat si cea italiana nu au facut absolut nimic chiar daca puteam localiza iPhone-ul in permanenta, eu fiind in Germania.

  3. Mie mi s-a furat acum 3 ani un iphone 3g in Brasov. Am fost la politie, am facut plangere, am lasat copie dupa contract cu imei si chitanta. Mi l-au gasit dupa aprox 2 luni la un copil care il cumparase de la un service de telefoane. Pe atunci nu exista find my iphone dar l-au recuperat pe baza imei-ului, din ce am inteles in momentul in care se activeaza o cartela operatorul de telefonie vede si cu ce imei functioneaza si pe baza acestor date l-au recuperat. S-au dus direct la adresa, probabil era abonament. Am avut noroc de un politist cumsecade. Dupa ce l-au recuperat am dat o alta declaratie cum ca renunt la alte pretentii… Evident ca in felul acesta nu cred ca au mai facut cercetari sa prinda autorul.

  4. E plin pe mercador si tocmai de ifoane furate si blocate. Chiar si asa se vand la preturi in jur de 1000ron. Parerea mea e ca produsele Apple se adreseaza perfectionistilor sau mancatorilor de salam parveniti. Nu recomand nimani sa ia produse Apple second-hand, mai bine isi cumpara un druid.

  5. Mie mi s a furat telefonul in strada in timp ce vorbeam la el.De gadit nu mi l au gasit nici pana in ziua de azi.Oricat am sunat sa intreb sa vad ce si cum,nimic.au trecut aproape 6 luni de atunci.

  6. Acest sistem e praf in ochi…….daca ai noroc sa iti fure telefonul un prost care probabil o face din instict , da , e posibil sa o iei prin oras si sa-l gasesti , dar de obicei hotii stiu exact ce sa faca cu ele si din momentul in care pune mana pe el , sa zis cu el si observi cu uimire ca acest sistem nu face nici doi bani……

  7. “Find my iPhone” este gandit prost, sau mai bine zis avantajos pentru Apple. Daca “hotul” da un restore, nu mai ai sanse de recuperare, sau sansele scad foarte mult in functie de decizia ultimului “cumparator”. Practic iti recuperezi telefonul doar in cazul in care hotul sau cel care l-a cumparat il foloseste ca atare, cu 3G sau 4G activ fara sa dea restore, doar atunci aparatul este localizat. Daca ai dat restore nu il mai poti activa si nu il mai poti localiza, prin asta Apple te-a lasat fara sansa de al recupera si esti tentat sa iti cumperi alt produs similar pentru a face usor, restaurare de date din contul de iCloud (avantaj Apple). Desigur exista varianta “crestineasca” ca ultimul utilizator (cumparator de buna credinta sau ….) sa sune sau sa contacteze utilizatorul de drept, in cazul unui restore. Aici in schimb devine foarte greu de pus in aplicare “returul de produs” in cazul in care posesorul de drept este in alta tara sau pe alt continent. Sistemul nu este unul “anit-hot” sau “anti-furt”, este o chestie de marketing, asa ca paziti-va bine telefonul.
    Functioneaza doar in cazuri de bun simt, cand iti pierzi telefonul si un cetatean civilizat il gaseste si te cauta sa ti-l inapoieze. Dar in situatia asta nu mai era nevoie de “find my iPhone”, se facea prin IMEI.
    Alta era discutia daca apple lasa serviciul de urmarire activ in “background” sau daca prin unitatile service se implica sa preia si sa returneze aparatele “ratacite” prin alte tari, atunci se putea spune ca este un serviciu premium.
    Find my iPhone, nu rezolva problema hotilor, doar mareste numarul de terminale dezafectate si dezmembrate, intr-un fel se poate spune ca genereaza deseuri si reziduri.

  8. @s’androidu se pare ca tu nu ai auzit de Activation Lock. Daca ai Activation Lock activat pe iPhone inainte sa ti-l fure hotul nu-i poate face restore fara parola ta de iCloud si ca atare trebuie sa-l foloseasca asa. Iar daca ai iPhone, chiar si furat, intri si pe net cu el fiindca altfel pt ce mai ai iPhone, iar in momentul in care hotul sau persoana care a cumparat telefonul intra pe net tu esti automat anuntat prin mail si poti urmari telefonul non stop. La fel am patit eu,mamei mele i-au furat iphone-ul nou-nout cumparat de 5 zile din Timisoara. Am reusit sa-l localizez zilele urmatoare de 2 ori pt scurt timp dupa care a disparut. Am anuntat si politia, in momentul in care l-am localizat, dar nu au miscat nici un deget. Peste 2 sapt localizez din nou iPhone-ul in Italia pe langa venetia si de atunci am reusit sa-l urmaresc non stop timp de 6 saptamani in care am reusit sa aflu tot despre persoana respectiva care de fapt era o prostituata care lucra la un club de noapte de acolo, romanca de sigur si gare habar nu avea ca eu vad pe unde umbla. Eu stau in germania, in tot acest timp am sunat atat la politia romana cat si la ce italiana, adica la carabinieri si nici un rezultat, politia nu a miscat nici un deget. Intr-un final am inceput sa-i scriu mesaje la persoana respectiva cu tot felul de amenintari pana cand aceasta m-a sunat, si cu greu am reusit s-o conving ca telefonul este al meu si sa il returneze. La urmatoarea ocazie cand cand s-a intors in tara “domnisoara” s-a intalnit cu mama mea in Timisoara si a returnat telefonul.