iPhone 5C si explicatia esecului

  iPhone 5C a fost lansat in cursul acestei toamne de catre compania Apple si in ciuda faptului ca dispozitivul trebuia sa atrag un nou segment de utilizatori, in final el a reusit doar sa redirectioneze o buna parte dintre clientii Apple catre iPhone 5S. Intr-o incercare de a explica esecul iPhone 5C, unul dintre fostii oameni care concepea campaniile publicitare pentru Apple sustine ca utilizarea unei carcase din plastic pentru dispozitiv a fost in final marea problema care a indepartat utilizatorii.

First, Steve Jobs was right. Apple is a company that doesn’t do “cheap.” It makes products for people who care about design, simplicity, quality and a great experience — and are willing to pay more for these things. Clearly plastic was a big part of the iPhone 5c strategy. The launch ad was entitledPlastic Perfected. The launch video featured Jony Ive explaining that iPhone 5c was “unapologetically plastic.” Unfortunately for Apple, creativity can be a double-edged sword. The “unapologetically plastic” line in the product video was so interesting and memorable, it got played back over and over in articles about the lackluster demand for iPhone 5c. Not exactly what Apple intended.

  Utilizarea plasticului in iPhone 5C si prezentarea sa ca fiind un terminal “perfect”, dupa ani de zile de criticare a terminalelor Samsung fabricate din plastic, nu a ajutat in vreun fel la popularizarea acestui dispozitiv. Era perfect normal ca utilizatorii sa nu-si mai doreasca iPhone-uri din plastic din moment ce Apple a implementat in gandirea tuturor faptul ca smartphone-uri cu carcase din plastic nu sunt “grozave”, asa ca de ce ar fi avut succes un iPhone 5C fabricat din acelasi material?

  Ca sa fiu sincer, iPhone 5C este un terminal foarte interesant si privindu-l doar prin poze nu vei avea dorinta de a il achizitiona, insa utilizandu-l pentru cateva minute iti vei schimba instant parerea, dar multi nu au ajuns in acest punct. In final plasticul a ucis iPhone 5C, iar Apple intentioneaza sa il “pensioneze” in toamna.

21 COMENTARII

  1. Nu din cauza plasticului a fost un esec, ci din cauza pretului, cel putin in Romania.Se vroia a fi terminalul accesibil al Apple, dar la 600 euro mie unul nu mi se pare deloc atractiv!

  2. Apple a intins coarda la maxim propunand un telefon identic hardware cu iphone5 dar avand carcasa si aspect mai ieftin la un pret mai mare. Nici macar cei mai infocati fani nu au pus botu’ la mizerie

  3. intr-adevar, arata mai bine in realitate decat in poze, insa totusi iphone 5 este o alternativa mai eleganta si arata mai “business”.

  4. Pretul e mereu acelasi la un iPhone… N-are nici o treaba. Produsele Apple mereu au fost scumpe, pentru ca FIRMA care are o reputatie. Un macbook comparativ cu un laptop, aceeasi configuratie, este mai scump cu 30% pentru ca Apple.

  5. Pretul e problema nu plasticul . Trebuia sa fie undeva pe la 450 $ , dar Apple nu-si poate permite sa vanda atat de ieftin – i-ar cadea steaua .

  6. Am avut ocazia cateva zile sa ma joc cu un iph 5c, in comparatie cu iph 5 se misca execrabil si pe langa asta, nu mi se pare delov interesnt.

  7. Pretul a fost unicul motiv pentru insucces. Dovada este Nokia 520 care seamana cu 5C in multe aspecte dar este de 5 ori mai ieftin. Nokia 520 a avut un succes imens, reprezentand 30% din vanzarile telefoanelor cu Windows.

  8. Pe naiba! Nu plasticul e problema. Pretul, care nu este in concordanta cu plasticul. In lume se cumpara multe telefoane din acest material, dar nu la preturile nesimtite practicate de apple.

  9. Iphone 5C este mai ieftin decat iphone 5, este un iphone pt fete si copii, si cred ca a atras acest segment, poate nu pe cat se spera. Mai nasol e ca au copiat nokia foarte mult cu 5C-ul si au intrat pe o nisa acoperita deja de telefoane scumpe

  10. pretul, nu plasticul

    am 5s si sotia 5c …sincer as fi vrut design de 5c cu hardware de 5s, se simte altfel in mana, imi aduce aminte de 3g si 3gs…de la i4, ma deranjeaza marginile zgronturoase in mana, desi arata fain noul design

  11. Si eu in continuare cred ca pretul este motivul esecului.Design-ul arata chiar bine si in mana se simte foarte foarte bine.Din punctul asta de vedere, plasticul nu ma deranjeaza deloc.Totusi, pretul este mult prea mare si cu cateva sute de lei in plus iti iei 5S.

  12. trebuia sa fie ieftin, pretul e de vina!! daca era iPhone pe piata la un pret de maxim 1.000 lei NOU sunt convins ca toata lumea chiar isi lua unul, ca na … doar e “un iPhone”, deci pretul e de vina clar !

  13. eu zic ca mai bine lasa iphone 5 normal decat sa faca panarama aia de telefon!2 ! eu l.am utilizat in magazin direct si pot spune ca.i bine optimizat pt. ios 7! dar plasticul isi spune cuvantul! cel putin butoanele sunt fabricate ieftin CAT SI sertarul pt. sim e de tot praful!!!punct! sincer daca avea un pret ok poate l.ar mai fi considerat lumea ok! dar asa de scump mai bine o arzi dubios pe vreun samsung sau pe vreun HTC! si sunt mult mai smekere!;) ( Nu ma injurati ca detin si ipad 4 dar asta.i adevarul!!! )

  14. Plasticul !! Si mai e si lucios, si in culori de kindergaden !!! Si de parca n-ar fi fost de ajuns, mai costa si o caruta de bani… De unde atata “low cost” ??? Trebuie sa admit insa ca este mult mai solid decat un android din plastic. Samsungul, cand il tii in mana si-l manevrezi, scartaie, se misca…se simte crappy !! 5C e solid, ca Lumiile !! Mare prostie ca au scos iPhone 5…se mai vindea inca bine cel putin 1 an. Despre 5S insa…jos palaria ! Numai ca m-as fi simtit mai bine sa stiu ca are macar 1.5 GB RAM.