Romanii si internetul mobil

  Ieri am publicat un articol in care va ofeream detalii despre profilul utilizatorului de telefonie mobila si internet din Romania, sursa informatiilor fiind ANCOM. Cei de la ANCOM sustin ca au preluat datele direct de la operatorii de telefonie mobila din Romania, asa ca practic in imaginea de mai sus observam cat de mult isi utilizeaza romanii telefoanele mobile si exact pentru ce. Partea care ma intereseaza pe mine este legata de internetul mobil si observ ca majoritatea nu il folosesc pentru lucruri prea complicate.

  Daca un utilizator intensiv de internet foloseste doar 300 MB de trafic de internet mobil lunar cu propriul terminal mobil, atunci este usor de inteles de ce operatorii de telefonie mobila ofera trafic putin la preturi mari in optiuni sau abonamente. Acest lucru demonstreaza totodata faptul ca majoritatea posesorilor de telefoane mobile din Romania nu detin terminale performante si in afara accesarii retelelor sociale sau a email-ului nu prea folosesc internetul pentru altceva, altfel traficul de date generat ar fi fost mult mai mare.

  Desi an dupa an avem din ce in ce mai multi utilizatori de internet mobil, se pare ca majoritatea nu-l folosesc pentru altceva in afara de browsing sau citit email-uri, iar in acest context putem intelege foarte usor de ce serviciile de streaming audio/video sunt atat de slab dezvoltate in Romania. Din pacate acest lucru afecteaza si ofertele operatorilor de telefonie mobila care vor continua sa ofere pachete de 50 MB de trafic pentru optiuni prepay sau in abonamente.