Iata cat profit produce iPhone-ul pentru Apple pe piata globala a producatorilor de telefoane mobile

  iPhone-ul companiei Apple este de departe cel mai popular smartphone de pe piata si daca privim vanzarile sale, este si cel mai bine vandut smartphone de pe piata, cel putin deocamdata. Daca facem si o comparatie cu concurenta in ceea ce priveste profitul sau incasarile, lucrurile se prezinta extrem de bine pentru Apple, iar analistul roman Horace Dediu ne arata exact cat de bine. Romanul a conceput graficul de mai sus in care prezinta evolutia profitului, a incasarilor, dar si a vanzarilor iPhone-ului in comparatie cu intreaga piata a producatorilor de telefoane mobile.

  Conform lui, iPhone-ul reprezinta aproximativ 10% din vanzarile totale de telefoane mobile la nivel global, genereaza aproximativ 35% din totalul incasarilor, insa cand vine vorba de profit, acesta se situeaza la aproximativ 65%. Practic avand doar 10% din vanzarile totale de telefoane mobile, compania Apple incaseaza doua treimi din profitul tuturor producatorilor de telefoane mobile si vorbim despre o realizare extraordinara pe care nicio alta companie nu a reusit-o in ultimii ani.

  Profitul foarte mare castigat de catre Apple vine pe fondul unui cost mare de vanzare al iPhone-ului si al unor costuri reduse de productie/cercetare/dezvoltare/promovare, iar graficul de mai sus ne spune practic cat castiga Apple punand preturi premium pe niste smartphone-uri care ar putea fi mult mai ieftine.

4 COMENTARII

  1. “cat castiga Apple punand preturi premium pe niste smartphone-uri care ar putea fi mult mai ieftine.” zaone cat ar trebui sa coste ? Fara nici o ironie sau rautate te intreb daca iphone-ul ti se pare cel mai bun smartphone ? daca nu spunemi care e cel mai bun in opinia ta.

  2. De unde scoateti treaba asta cu pretul? fata de alte telefoane iPhone-ul este facut din materiale care nu se sparg, crapa atat de repede. La el sunt folosite materiale de prima clasa nu ca la samsung care are un plastic amarat. Si nu este vorba doar de materialele estetice ci si de cele care dau performanta telefonului. Degeaba are el quad core sitoate minunile daca ruleaza pe android care este un sistem de operare conceput sa mearga bine 3 luni ( stiu asta din proprie experienta)

  3. E lecție se business, marketing, segmentare piața, etc. Si nu avem decât sa-i respectam pentru asta! Mai mult putem chiar invata!