Prima Pagina Apple Iata cat profit produce iPhone-ul pentru Apple pe piata globala a producatorilor...

Iata cat profit produce iPhone-ul pentru Apple pe piata globala a producatorilor de telefoane mobile

  iPhone-ul companiei Apple este de departe cel mai popular smartphone de pe piata si daca privim vanzarile sale, este si cel mai bine vandut smartphone de pe piata, cel putin deocamdata. Daca facem si o comparatie cu concurenta in ceea ce priveste profitul sau incasarile, lucrurile se prezinta extrem de bine pentru Apple, iar analistul roman Horace Dediu ne arata exact cat de bine. Romanul a conceput graficul de mai sus in care prezinta evolutia profitului, a incasarilor, dar si a vanzarilor iPhone-ului in comparatie cu intreaga piata a producatorilor de telefoane mobile.

  Conform lui, iPhone-ul reprezinta aproximativ 10% din vanzarile totale de telefoane mobile la nivel global, genereaza aproximativ 35% din totalul incasarilor, insa cand vine vorba de profit, acesta se situeaza la aproximativ 65%. Practic avand doar 10% din vanzarile totale de telefoane mobile, compania Apple incaseaza doua treimi din profitul tuturor producatorilor de telefoane mobile si vorbim despre o realizare extraordinara pe care nicio alta companie nu a reusit-o in ultimii ani.

  Profitul foarte mare castigat de catre Apple vine pe fondul unui cost mare de vanzare al iPhone-ului si al unor costuri reduse de productie/cercetare/dezvoltare/promovare, iar graficul de mai sus ne spune practic cat castiga Apple punand preturi premium pe niste smartphone-uri care ar putea fi mult mai ieftine.