Piratarea aplicatiilor pentru iPhone si iPad – lovitura data de Apple si repercusiunile ei

installous

  Sfarsitul anului 2012 a adus pentru posesorii de terminale iOS o lovitura puternica, cel mai mare website de aplicatii piratate pentru iPhone fiind inchis, cel mai probabil printr- actiune initiata de catre Apple. Installous era numele serviciului care oferea posibilitatea de a instala aplicatii gratuit pe iPhone fara a plati, iar inchiderea sa a lansat zeci de milioane de utilizatori fara o sursa clara de aplicatii piratate.

  Desi Apple a “taiat capul” celui mai mare magazin cu aplicatii piratate pentru iPhone, in urma sa au aparut zeci de alte aplicatii similare, insa niciuna la fel de puternica si cu o baza de date la fel de mare. In zilele apgeului sau Installous avea aproape orice aplicatie platita din App Store si oferea utilizatorilor posibilitatea de a instala orice joc sau titlu nou la doar cateva ore dupa lansarea in magazinul Apple, lucrurile fiind acum diferite.

  Desi unele servicii incearca sa reproduca functionalitatea Installous, multe dintre ele nu reusesc in aceeasi masura si fragmentarea lor face mult mai dificila descoperirea rapida a aplicatiilor. Partea buna pentru unii este ca exista servicii care permit instalarea de aplicatii piratate pentru iPhone fara a face jailbreak, insa nu vorbim despre nimic de magnitudinea Installous-ului facut disparut de catre Apple.

  Ca sa fiu sincer, foarte multi utilizatori au renuntat sa mai pirateze aplicatii dupa inchiderea Installous, jailbreak-ul si-a pierdut din popularitate si utilizatori, Apple aplicand o lovitura extrem de puternica intregii comunitati. De atunci solutiile de jailbreak au fost dezvoltate din ce in ce mai rar, interesul a fost din ce in ce mai mic, iar acest lucru este normal, avand in vedere ca foarte multi posesori de iDevice-uri pirateaza in loc sa cumpere pentru ca este, mai simplu.

  Nu cred ca un nou magazin de aplicatii piratate va fi la fel de mare precum Installous sau va avea aceeasi popularitate, insa nimeni nu va putea opri acest fenomen vreodata, indiferent cat de mult va incerca.