Samsung castiga un proces intentat Apple in Japonia

applevssamsung

  In cursul acestei saptamani o instanta de judecata din Japonia a dat o hotarare destul de ciudata intr-un proces dintre Samsung si Apple, ambele companii iesind castigatoare. Samsung a folosit brevete FRAND, esentiale standard, pentru a ataca Apple in instanta, insa judecatorul a hotarat ca Samsung nu avea vreun drept sa se foloseasca de aceste brevete in proces, ele putand fi utilizate de catre producatori fara a plati licente.

  Aceasta decizie a venit impreuna cu una prin care se admitea faptul ca Apple a utilizat in iPhone 4 tehnologii FRAND brevetate de catre Samsung si a hotarat ca Samsung poate cere despagubiri de 98.000 de dolari in baza acestei incalcari, suma fiind cea rezonabila ce poate fi platita pentru licentierea tehnologiilor. In tandem cu aceasta hotarare, instanta a decis ca in ciuda cererii Samsung de a interzice vanzarile de terminale iPhone 4, dispozitivele pot fi comercializate in continuare, chiar daca incalca brevetele.

  Mai mult decat atat, Apple nu a fost obligata in vreun fel sa plateasca despagubiri catre Samsung in suma stabilita de catre instanta, desi teoretic ar avea dreptul. Aceasta este prima decizie de acest gen data intr-un proces care implica ambele companii si cu siguranta este una dintre cele mai controversate date vreodata, ea neavand practic vreo finalitate clara.