Iata cat ar valora astazi actiunile cumparate de catre Bill Gates pentru a salva Apple de la faliment

  In luna august a anului 1997 Bill Gates cumpara actiuni Apple in valoare de 150 de milioane de dolari la rugamintea lui Steve Jobs de a salva compania de la faliment. Anuntul facut de catre Jobs pe scena unei conferinte organizate de catre Apple a fost primit cu o multitudine de huiduieli din partea angajatilor celor din Cupertino in timp ce Bill Gates viziona intregul eveniment prin intermediul unei conexiuni video.

  Acordul a presupus inclusiv oferirea Internet Explorer ca browser nativ al Mac OS si oferirea de suport pentru Microsoft Office in OS X, insa ambele companii au avut doar de castigat de pe urma parteneriatului. Microsoft a cumparat atunci actiuni in valoare de 150 de milioane de dolari care nu-i ofereau drept de vor in cadrul companiei Apple, deci Bill Gates nu putea controla nimic din Redmond.

  Daca va intrebati ce a facut Microsoft cu toate acele actiuni, ei bine acum veti afla. In 1997 Microsoft a cumparat 150.000 de actiuni preferentiale ce puteau fi transformate in actiuni comune la pretul de 8.25$, ele fiind in 2001 transformate in actiuni comune, numarul acestora crescand la 18.1 milioane. Vanzand toate aceste 18.1 milioane de actiuni in 2003, compania Microsoft a ramas fara nicio investitie in Apple si aceasta decizie ar putea fi regretata de catre unii manageri acum pentru ca la pretul actual, toate acele actiuni ar fi valorat acum 21.86 miliarde de dolari, adica aproape jumatate din veniturile trimestriale ale Apple.