Jailbreak – importanta si viitor

  Cu doar doua saptamani de zile in urma si-a facut aparutia cea mai neasteptata solutie de jailbreak pentru iDevice-uri, o echipa de chinezi lansand Pangu, prima solutie de jailbreak pentru iOS 7.1, iOS 7.1.1 si in final iOS 7.1.2. Ea a fost primita cu foarte multa reticenta de catre utilizatori si in final acest lucru a determinat scaderea interesului vis-a-vis de ea si de jailbreak-ul pe care ni-l ofera.

  In ultimul an importanta solutiilor de jailbreak a scazut enorm de mult dupa implementarea functionalitatii unor tweak-uri direct in iOS, dar si dupa reducerea numarului de solutii lansate anual. Multi dintre voi v-ati obisnuit deja sa va utilizati iDevice-urile fara jailbreak, piratarea si-a pierdut din importanta odata cu disparitia Installous, iar viitorul jailbreak-ului nu mai arata atat de promitator precum in 2011 sau 2012.

  Multi hackeri dezvoltatori de solutii de jailbreak au preferat sa isi vanda exploit-urile pentru sume serioase de bani sau sa isi gaseasca slujbe alternative in industrie, comunitatea utilizatorilor de jailbreak ramanand la “mila” chinezilor. Ca sa fiu sincer, cu greu mai gasesc vreo motivatie in a face jailbreak, insa deocamdata exista o multitudine de tweak-uri foarte utile care merita folosite, chiar daca afecteaza performantele si autonomia bateriei.

  Mai mult decat atat, disparitia solutiilor de unlock dupa jailbreak sau a sistemelor de activare a terminalelor codate pe retele straine a facut jailbreak-ul mult mai putin atractiv pentru marea masa de utilizatori. Disparitia iPhone Dev Team a fost punctul de cotitura pentru solutiile de jailbreak si drumul pe care isi continua ele existenta nu pare a ii oferi un viitor stralucit.

  Tu pentru ce mai faci jailbreak? Vei continua sa il utilizezi in viitor?