Cât plătești pe un iPhone cumpărat cu un abonament pe 2 ani de zile ?

iPhone 6 si iPhone 6 Plus  În cazul în care nu v-ați imaginat deja acest lucru, majoritatea iPhone-urilor sunt vândute în România de către operatorii de telefonie mobilă și asta mulțumită subvențiilor pe care aceștia le acordă clienților interesați de produsele Apple. Operatorii de telefonie mobilă fac în general abonamente recomandate pentru terminalele iPhone la care prețul de achiziție este moderat, dar prețul abonamentului este suficient de mare pentru a acoperi subvenția. Practic singura rațiune din spatele unei asemenea achiziții este imposibilitatea de a suporta costul întreg al unui terminal de la bun început.

Cât plătesc pe un iPhone cumpărat cu abonament de 2 ani ?

  Înainte să începem vă spun că în calcul luam un iPhone 6  16 GB al cărui preț minim în România este de 710€, dar și un abonament standard de 40 de euro la un operator de telefonie mobilă, acesta oferind cel mai bun preț pentru terminal. Dacă ați fi contractat abonamentul respectiv pentru o perioadă de doi ani de zile ați fi plătit 960€, iar dacă adunăm costul standard al telefonului ajungem la 1670€. Cumpărând telefonul cu subvenție la prețul de aproximativ 350€, veți avea un cost final de 1309€ și în baza acestui calcul vă puteți imagina că ați făcut cel mai bun chilipir din lume, nu?

  Ei bine realitatea este că nu, nu ați realizat foarte mare lucru cumpărând un iPhone la preț subveționat deoarece abonamentul recomandat de către operator este gândit în așa mod încât subvenția să fie recuperată cu profit. Chiar și atunci când prelungiți un abonament propriu pentru a cumpăra un telefon mobil la preț redus subvenția este gândită pentru a aduce profit operatorului deoarece vorbim despre o afacere care trebuie să producă bani pentru acționari și nu trebuie să fie în beneficiul utilizatorilor. Dacă mai luăm în calcul și faptul că operatorul îl cumpără la un preț cu câțiva zeci de euro mai mic decât cel listat pentru vânzare, atunci lucrurile sunt și mai clare.

  Gândiți-vă că pentru ceea ce primiți la un abonament de 40 de euro puteți plăti mult mai puțin cu un abonament diferit și opțiuni asociate, iar mulțumită celor de la Digi Mobil, Vodafone, Orange și Telekom au abonamente nelimitate la prețuri extrem de mici, dar despre asta voi vorbi într-un articol separat.

23 COMENTARII

  1. Tocmai de aceea e bun de luat din afara, special din state – pret ok comparativ cu Europa, functioneaza pe 4G din Europa (Romania). Mai nasol este cu garantia, care este in zona gri – dar cat timp exista DHL si esti dispus sa il trimiti cu DHL sau ai pe cineva care il poate duce acolo…..all good.

  2. Sa scriu experienta mea. Am platit pe un iphone 6 16 giga 1832 lei la orange cu prelungire pe 2 ani pantera 31. La emag acelas telefon are pretul de 3500, de aici rezulta o diferenta de pret de 1670 lei. Daca aceasta suma o impart la cele 24 de luni obtin o reducere a abonamentului cu vreo 75 lei pe luna. Avand in vedere ca platesc in general 140 lei pe luna, minus cei 75 lei rezultat de diferenta, rezulta ca practic platesc abonament de 65 lei. Mult sau putin greu de evaluat

  3. Abonament 39 euro vodafone iphone 6 64 gb. 469 Euro, reducere 400 euro.pret tel 69 euro+936 euro(ab. pe 24 luni)=1.005 euro=cca. 4600 ron. la liber cca. 3800 ron. diferenta 800 ron.

  4. Am nevoie de ab respectiv ca folosesc des roaming-ul si imi convine, daca calculez roaming pe zi 4 euro asta inseamna 8-10 euro/saptamana in plus la abonament. asa ca pierderea aceea de 800 ron imi convine.

  5. Zaone, nu e corect sa spui ca platesti 1600 eur pe telefon daca il iei la abonament. Cei 1600 eur sunt pentru telefon + serviciile de voce si de date. Serviciile alea nu sunt gratis. Este exact ca la pizza: cand comanzi o pizza la birou si platesti 20 lei platesti de fapt pizza+curierul care vine cu ea pe scuter pana la tine la birou. Altfel iesi tu la masa la o carciuma si iti cumperi pizza cu 16 lei. Am dreptate?

  6. iPhone 6 cumparat de la Vodafone, prelungire abonament Red 25 1.820 lei. La liber il gasesc la 3.000 lei, daaarrr, tinand cont de beneficiile aduse de abonament (4G, 3gb/luna, primele 6 luni net nelimitat 4G, 500 minute int pe mobil si nelimitat restul voce si sms in orice retea), abonament de care oricum aveam nevoie mai ales datorita roaming-ului pe zi (celelalte retele sunt praf praf cand vine vorba de costuri in roaming), zic ca am facut o afacere. Garantia telefonului in Romania este inca un factor pe care l-am luat in considerare.

  7. ip 6,16gb,Movistar,Spania,telefonul vine la liber si il platesc in rate (asa fiind politica aici) la un abonament de 56€ la care am fibra acasa/fix/mobil 28€ ‘rata’ la telefon….fara sa platesc vreun ban inainte….

  8. @Moise and All. Nu e clar, daca cumpar un iPhone din US am garantia si in RO sau nu(am auzit diferite variante)?…sau trebuie cumparat din EU sau RO sa beficiem de garantie?

  9. Acea “diferenta” este defapt abonamentul ,calculand doar jumatate din suma abonamentului vei vedea ca iti da pretul la liber

  10. Ideea este ca tot trebuie sa ai un abonament ca sa-l folosesti ( cartela in cazul meu iese din discutie 🙂 ) asa ca orice tel ai avea , contravaloarea abon tot o platesti, deci pt mine pretul final este cat dau efectiv pe aparat ( cu subventie in cazul meu ).

  11. @BogdanTam. 400 euro?fidelizare?La ce operator?

    Eu la Orange as putea lua i6 64GB 539 euro + pantera 25(dar la pret 20 euro lunar) = 1019 euro

    La liber i6 64GB ar fi 800 euro..si ptr 24 luni ca sa am acelasi cost ca cel de sus ar trebui ceva echivalent la 9 sau 10 euro. Dar la la 10 euro sunt optiuni cu mult sub ce ofera Pantera 25. Ar fi Digi Mobil 5 euro cu plusurile si minusurile….

  12. la rosii, negociere la sange cu ei + dublare de niste puncte. I-am facut sa creada ca inchid taraba cu ei.
    Totusi inca sunt putin nemultumit de netul primit: 3GB (roaming) la 150mbps, cred ca se putea si mai bine.
    Sunt multumit insa de clauza de intrerupere care este de doar 150 de euro (max) asa ca peste 12 luni cred ca o sa negociez iar cu ei cu banii pe masa.
    Chiar ma gandeam ca per total, daca reziliez scot telefonul in 550 de euro + 10 euro taxa decodare.

  13. Salut ! Locuiesc in state si mi-am luat de aici iPhone 6plus 16giga( nu am nevoie de mai mult si nici nu vroiam sa aștept o luna sa îmi adică de 64gb) am plătit 299$ pe el si acum plătesc 65$ pe luna cu minute, sms nelimitate in xce rețea plus 1gb de internet 4g. Nu am nevoie de mai mult ca exista Wi-Fi peste tot. Si am si garanție la el si asigurare. La anul când apare plus s i-l pot vinde cu 500-600 sigur pe acesta! Mai era un abonament cu toate nelimitate 4g nelimitat cu 80$ dolari pe luna. Dar mie îmi ajunge un Giga. Din ce văd in comentarii in România e scump comparat cu salariile de acolo, aici cu asigurarea îmi da altu pe loc

  14. Zaone,un iPhone 6 plus de 16 gb are un pret minim de 809€ si nu 710€,cred ca ai vrut sa zici iphone 6,defapt sunt sigur.