Prima Pagina Apple iPhone 6 primele benchmark-uri confirma performantele reduse ale mediului NAND flash pentru...

iPhone 6 primele benchmark-uri confirma performantele reduse ale mediului NAND flash pentru stocarea datelor

  iPhone 6 si iPhone 6 Plus de 64 GB si 128 GB folosesc un nou tip de mediu de stocare numit TLC NAND flash, el fiind mai ieftin decat mediul de stocare MLC NAND flash utilizat in vechile iDevice-uri, aceasta diferenta generand probleme in terminalele cu foarte mult spatiu de stocare. Mai exact, terminalele se blocau in timpul utilizarii, reporneau singure si refuzau sa mai incarce iOS-ul, vina fiind data pe aceste medii de stocare TLC NAND pe care Apple le-ar fi ales din cauza pretului mic. Pentru a demonstra ca ele au si performante mai slabe decat cele MLC utilizate in vechile produse, cineva a creat benchmark-urile de mai sus.

  In primul benchmark vedeti un test in care sunt suprascrise toate datele de pe mediul de stocare, componenta TLC NAND avand o rata de transfer de 200 MB/s pana la 800 MB din 3.4 GB, rata de scriere scazand apoi la 49 MB. In cazul mediului de stocare MLC rata de transfer a fost de 75 MB/s pe toata durata transferului celor 3.4 GB, fara fluctuatii majore. Al doilea test a avut in vedere scrierea de date aleatorii pe mediile de stocare, aici mediul de stocare MLC avand o viteza in continua crestere, de la 2.9 MB/s la 15.7 MB/s, in timp ce mediul de stocare TLC a avut o viteza de scriere de aproximativ 3 MB/s pe toata durata testului.

  Practic testele demonstreaza ca Apple a economist ceva bani pentru a folosi componente de calitate inferioara celor utilizate in trecut, iar acest lucru este, din pacate, in detrimentul utilizatorilor. Voi ce parere aveti despre aceasta schimbare a Apple?

 • MihaiDamas

  Astept iPhone 6S!

 • mariobg

  personal nu am avut probleme la 6 cu 128

 • roastedwookie

  parca doar cele cu 128GB aveau probleme. acum si cele de 64 au?

 • xuxu

  Este foarte buna. Ma bucur

 • Ari

  Am noroc ca schimbarea la mine s a nimerit sa fie pe varianta “s” a tel ului. Dar daca asta este politica pe care începe sa meargă Apple…cam nasol pentru viitor. Si asa ma surprind ca arunc câte un ochi in curtea concurentei din ce in ce mai des…

 • john

  Sa-i astepte pe cei de la Samsung care au anuntat ca vor folosi pt S6 medii de stocare cu viteze similare ale SSD-urilor moderne pt PC – pana la 1,2Gb/s.

 • Alup

  @roastedwookie asa intelesesem si eu, ca e valabil doar pentru 128…
  Pana la urma o sa aflam ca se aplica si la 16 gb…

 • De la bun inceput a fost pentru 64 si 128 GB.

 • Andrei

  Numai bagati lumea in eroare. Mediile de stocare NAND AU FOST folosite de Apple in 6/6 Plus pe primele modele vandute (primul lot). Nu toate sunt afectate (ma refer la 64/128GB)
  Puteti verifica ce tip de flash aveti urmarind linkul acesta, de pe telefon, instalati aplicatia si rulati-o.
  Eu am MLC, deci sunt un norocos (iPhone 6 Plus 64 GB)
  default-bits-per-cell =2 (asta inseamna MLC)

 • Ionut

  Ce link, Andrei?????????????