Departamentul de justitie al SUA obliga Apple sa decripteze iPhone-urile infractorilor

Departamentul de justitie impreuna cu alte agentii guvernamentale ii cer companiei Apple sa renunte initiativa sa de a cripta complet iDevice-urile utilizatorilor si de a oferi informatii din terminalele infractorilor la cerere.

Departamentul de justitie

Pentru a isi indeplini obiectivul, Departamentul de justitie se foloseste de o lege veche de mai bine de doua secole numita All Writs Act, ea fiind utilizata in trecut si pentru a forta Google sa ofere informatii confidentiale despre infractori. In baza acestei legi un judecator poate obliga compania Apple sa decripteze terminalul unui infractor pentru a oferi informatii confidentiale din terminalul unui suspect anchetat, iar Apple va respecta astfel de cereri.

Juristii care au analizat actul sustin ca legea poate fi impusa de un judecator doar in cazurile in care ea nu incalca prevederile vreunei alte legi americane, astfel ca Apple ar putea avea “portite” legale pentrua  refuza sa respecte unele hotarari judecatoresti. In restul cazurilor compania Appel nu va avea de ales decat sa respecte cererile autoritatilor si desi aici vorbim despre un caz din SUA, legea diferita din alte tari poate obliga Apple mai usor sa furnizeze date.

Acestea fiind spuse, deci Apple, Google, sau Microsoft incearca sa isi faca produsele mai sigure pentru utilizatori, autoritatile americane si nu numai, incearca sa le mentina usor de accesat si spionat.