Secretele Apple si ale primului Mac au fost dezvaluite de catre unul dintre primii angajati

Secretele Apple Bill Fernandez

   Secretele Apple, sau cel putin ale primelor luni de existenta ale companiei, au inceput sa iasa la iveala inca din cursul zilei de ieri, cand v-am oferit cateva detalii furnizate de catre Steve Wozniak in legatura cu rolul jucat de garajul familiei Jobs in conceperea companiei.

  Astazi continuam dezvaluirea pentru secretele Apple cu un interviu luat lui Bill Fernandez, unul dintre primii angajati ai companiei americane si unul dintre cei care a contribuit serios la dezvoltarea Apple I si Apple II. Fernandez a fost coleg cu Steve Jobs in scoala gimnaziala, descriind-ul pe fostul CEO al companiei Apple drept un tanar inadaptat social, intelectual, dar si cu o inclinare spre tehnologie, calitati care i-au facut buni prieteni de-a lungul anilor.

We both also were not at all interested in the superficial bases upon which the other kids were basing their relationships, and we had no particular interest in living shallow lives to be accepted. So we didn’t have many friends.”

  Fiind prieteni apropiati, Jobs a petrecut mult timp in casa parintilor lui Fernandez, mama acestuia decorand-o intr-un stil meticulos, similar celui adoptat de catre designerii interiori din Japonia, Bill afirmand ca Steve Jobs a avut atunci primele semne de interes vis-a-vis de design-ul minimalist. Desi cei doi erau apropiati, Fernandez era bun prieten si cu Steve Wozniak, el facandu-le cunostinta celor doi Steve care aveau sa co-fondeze mai apoi compania Apple.

Secretele Apple si dezvoltarea Apple I si Apple II

  Fernandez a fost unul dintre primii angajati Apple, el avand rolul de tehnician pentru partea de electronica a primelor Mac-uri, devenind mai apoi si primul angajat cu norma intreaga al companiei. Conform informatiilor furnizate in interviul publicat de catre o revista americana, Fernandez a creat prima schema electronica a Apple II si a modificat design-ul creat de catre Wozniak pentru Apple I in ideea de a il standardiza in vederea productiei in masa a produsului.

“When Woz designed something, most of the design was in his head,” said Fernandez. “The only documentation he needed was a few pages of notes and sketches to remind him of the overall architecture and any tricky parts. What the company needed was a complete schematic showing all the components and exactly how they were wired together.”

 In baza schemei electronice create de catre Fernandez a fost in final utilizata pentru a produce Apple II in vederea lansarii, iar in ciuda ajutorului oferit de catre el, Wozniak si Jobs nu i-au oferit o pozitie avantajoasa in companie si nici actiuni dupa listarea pe bursa. Neavand posibilitatea de a avansa in cariera in cadrul Apple, lucru greu de imaginat astazi pentru orice angajat, Fernandez a decis sa paraseasca compania dupa doar 18 luni petrecute in calitate de electrician.

  Desi a plecat atunci din cadrul Apple, Fernandez a revenit mai apoi ca un membru al echipei tehnice, avand apoi oportunitatea de a lucra impreuna cu echipa care a dezvoltat primul Macintosh. Partea si mai interesanta este ca desi nu a primit oficial actiuni de la Apple, Steve Wozniak i-a oferit o parte dintre actiunile proprii, Chris Espinosa si Daniel Kottke avand parte de aceeasi gratuitate din partea iubitului co-fondator.

  Detalii suplimentare si mult mai picate gasiti in interviul publicat de catre cei de la Tech Republic.