ARM Cortex-A72 – viitoarele chip-uri ale iPhone si iPad sunt mai rapide si consuma mai putina energie

ARM Cortex A-72

  ARM Cortex-A72 este cel mai nou chip dezvoltat de catre compania ARM si pregatit pentru lansare pentru publicul larg, el fiind dezvoltat folosind un proces de productie FinFET de 16nm. In imaginea de mai sus aveti o prezentare a chip-ului ARMv8-a care face parte din noul chip al celor de la ARM, el fiind gandit pentru a functiona la frecvente de pana la 2.5 GHz. Separat de puterea de procesare de pana la 3.5 ori mai mare decat cea a actualelor procesoare, noul produs consuma mai putina energie si ofera posibilitatea de a inregistra clipuri video 4K la pana la 120 cadre pe secunda.

  Conform celor de la ARM, chip-ul ARM Cortex-A72 este cu pana la 75% mai eficient din punct de vedere energetic decat predecesoarele sale, insa partea proasta este cal va ajunge pe piata abia in 2016. Noul chip este deja licentiat catre diversi producatori care il implementeaza in procesoarele dedicate terminalelor mobile care vor fi lansate anul viitor. Apple foloseste tehnologii ARM in chip-urile iDevice-urilor, dar nu si chip-urile Cortex standar sau placile grafice Mali, asa ca ramane de vazut ce anume din acest nou produs va ajunge in viitoarele chip-uri A9 sau A10.

  Desi Apple ar putea alege sa foloseasca doar o parte din ceea ce ofera ARM cu aceste noi chip-uri, performantele oferite de catre ele se vor regasi probabil in viitoarele chip-uri A9 si A10.