Lenovo vinde laptop-uri cu adware implementat din fabrica

Lenovo adware

  Lenovo este unul dintre cei mai mari producatori de calculatoare, laptop-uri si chiar terminale mobile, iar conform unui numar foarte mare de utilizatori de pe glob, compania a actionat foarte prost in ultimul an. Se pare ca Lenovo a implementat in laptop-urile noi un adware numit Superfish care ii permiea sa afiseze reclame proprii in browserele utilizatorilor. Cei de la Lenovo implementau acest software direct din fabrica, astfel ca atunci cand utilizatorii deschideau calculatoarele pentru prima oara si navigau pe internet vedeau reclamele Lenovo, mai ales in cautarile facute folosind Google.

We have temporarily removed Superfish from our consumer systems until such time as Superfish is able to provide a software build that addresses these issues. As for units already in market, we have requested that Superfish auto-update a fix that addresses these issues.

  Cateva mii de utilizatori au raportat pe forumurile Lenovo practica neobisnuit a companiei, reprezentantii sai recunoscand-o si promitand ca vor renunta la adware in viitoarele calculatoare. Lenovo a lansat inclusiv un patch pentru a elimina adware-ul din calculatoarele deja active, astfel ca utilizatorii afectati vor putea rezolva rapid problema. Ca sa fiu sincer, actiunile companiei sunt demne de toata critica deoarece vorbim despre o incalcare a increderii utilizatorilor care nu se asteapta sa isi primeasca produsele noi pline de adware.

  Daca in mod normal un calculator nou ar trebui sa fie “curat” fara niciun fel de software neautorizat, iata ca Lenovo gandeste altfel. Partea si mai proasta este ca se speculeaza ca Superfish ar putea intercepta inclusiv interactiunea cu website-urile bancilor, sau cele de plati mobile, astfel ca datele utilizatorilor ar putea fi furate. In aceasta idee, Lenovo si-a expus clientii la un risc enorm prin implementarea unui asemenea software, astfel ca trebuie sa aveti foarte mare grija de calculatoare cumparati.