Smartphone-urile pot fi localizate in baza bateriilor

PowerSpy

  De ani de zile diverse agentii de securitate informatica prezinta metode prin care smartphone-urile sau simplele telefoane mobile pot fi urmarite sau interceptate in diverse moduri, chiar si cand sunt inchise. Astazi aflam noi informatii venite de la cercetatori ai Stanford care sustin ca folosind informatii despre incarcarea bateriilor pot lovaliza posesorii de smartphone-uri. Localizarea poate fi facuta in timp real sau offline, cercetatorii folosindu-se de informatiile privind incarcarea bateriei pentru a localiza smartphone-urile, totul avand la baza si informatii preluate in trecut de la diversi alti utilizatori.

We show that by simply reading the phone’s aggregate power consumption over a period of a few minutes an application can learn information about the user’s location. Aggregate phone power consumption data is extremely noisy due to the multitude of components and applications simultaneously consuming power. Nevertheless, we show that by using machine learning techniques, the phone’s location can be inferred.

  Practic, cercetatorii sustin ca folosind un algoritm special de calcul si informatii privind nivelul de incarcare al bateriei pot determina ce distanta are acesta de anumite turnuri de telefonie mobila. O aplicatie instalata intr-un smartphone poate prelua informatii despre baterie si poate calcula locatia utilizatorului, insa desigur ca are nevoie si de informatii prealabile cu privire la nivelul de incarcare in raport cu turnurile de telefonie implicate in calcul. Ideea in sine este destul de simpla, insa ceea ce sta in spate este foarte complex si rezultatul final nu ar fi la fel de exact precum informatiile GPS.

  Chiar si asa, in lipsa unui GPS instalat in terminale sau acces la turnurile de telefonie mobila, metoda descoperita de catre cercetatori poate fi utilizata pentru a localiza chiar si alte telefoane mobile in afara smartphone-urilor.