Applebot indexeaza internetul pentru Siri

Applebot

Applebot este denumirea data de catre compania Apple unui robot special creat pentru a indexa paginile web de pe internet in ideea de a colecta date care sunt mai apoi afisate in asistentul personal Siri, sau in Spotlight. Informatia vine direct de la compania americana, aceasta admitand intr-un document de suport faptul ca indexeaza diverse pagini web de pe internet pentru cele doua servicii integrate in iOS si OS X.

Informatiile privind existenta unui Applebot au aparut anul trecut cand s-a speculat ca Apple ar fi interesata sa isi creeze un motor de cautare propriu, iar explicatiile oferite de catre americani nu au convins pe cineva de altceva. In momentul de fata Siri afiseaza pentru utilizatori informatii preluate din Bing si Wolfram Alpha, asa ca indexarea paginilor web pentru a afisa continut in Siri si Spotlight ridica multe semne de intrebare.

Applebot is the web crawler for Apple, used by products including Siri and Spotlight Suggestions. It respects customary robots.txt rules and robots meta tags. It originates in the 17.0.0.0 net block. If robots instructions don’t mention Applebot but do mention Googlebot, the Apple robot will follow Googlebot instructions.

Avand in vedere ca Apple are doua motoare atat de puternice in spate pentru a afisa rezultate pentru cautari, existenta Applebot nu pare sa sugereze altceva decat ca Apple intentioneaza intr-adevar sa lanseze un motor de cautare propriu. Desi la o prima vedere acest lucru pare stupid, daca ne uitam totusi la Apple Maps, observam ca Apple are o tendinta de a intra in segmente noi de piata in care nu ar avea ce sa caute.

Avand in vedere ca Tim Cook nu crede in business-urile sustinute de reclame, dezvoltarea unui motor de cautare al Apple ar avea drept obiect doar o incercare de a concura cu Google in noi segmente de piata si a scoate motorul de cautare definitiv din iOS.