Verizon cumpara AOL cu 4.4 miliarde de dolari

Verizon cumpara AOLVerizon cumpara AOL intr-o tranzactie evaluata la 4.4 miliarde de dolari, unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobila din SUA urmand a isi integra in protofoliu o multitudine de business-uri adiacente detinute de catre cei de la America OnLine. Achizitia pare sa aiba in centru ambitiile celor de la Verizon de a intra pe piata de distributie video online, dar si pe cea a publicitatii, AOL fiind compania perfecta prin care poate face acest lucru.

La scurt timp dupa achizitie, cei de la Verizon si-au anuntat intentiile de a lansa un serviciu de streaming multimedia dedicat terminalelor mobile, acesta urmand a fi disponibil in vara acestui an. Folosind tehnologiile si infrastructura AOL, cei de la Verizon intentioneaza sa isi creeze un sistem care sa permita vizualizarea show-urilor TV si filmelor direct pe internet, asta pe masura ce americanii renunta la traditionalele abonamente TV.

The acquisition would give Verizon, which has set its sights on entering the crowded online video marketplace, access to advanced technology AOL has developed for selling ads and delivering high-quality Web video. Chief Financial Officer Fran Shammo said the service will offer a mix of paid, free and ad-supported content and won’t try to replicate traditional TV.

Achizitia facuta de catre Verizon nu este privita cu ochi buni de catre analistii americani, acestia sustinand ca totul pare a fi dovada unui imperiu in decadere si nu a unui operator de telefonie mobila puternic. Ei au facut inclusiv o comparatie cu Apple, mai exact cu anul 2007 cand primul iPhone urma sa fie lansat, Apple si Verizon avand atunci aceeasi capitalizare bursiera de 115 miliarde de dolari.

Dupa aproape 8 ani de existenta a iPhone, operatorii de telefonie mobila au fost depasiti de catre Apple in toate segmentele financiare si sunt numiti acum drept “sclavii Apple” de catre analistii americani, afirmatia fiind destul de adevarata. Daca in 2007 Apple implementa in iPhone unele restrictii de dragul AT&T, acum compania americana pare sa faca, in mare parte, doar ceea ce doreste multumita popularitatii iPhone-urilor.

When Steve Jobs released the first iPhone in June 2007, Apple Inc. and Verizon Communications Inc. were worth almost exactly the same in the public markets: About $115 billion. What came over the next eight years was one of the greatest transfers of power and wealth in corporate history. Mobile phone operators—who had been brutish, intractable gatekeepers to the customer—were turned into Apple’s lackeys.

Mai multe detalii despre achizitie puteti citi aici.