Rusia isi dezvolta un sistem de operare pentru terminale mobile

Rusia dezvolta un sistem de operareRusia isi dezvolta un sistem de operare pentru terminale mobile, ministru comunicatiilor, Nikolai Nikiforov, intalnindu-se cu reprezentanti ai companiei finlandeze Jolla pentru a discuta despre proiectul pe care tara sa doreste sa-l deruleze. Cei de la Jolla au dezvoltat sistemul de operare Sailfish OS pentru terminale mobile, insa Rusia doreste un sistem de operare separat care sa fie controlat in totalitate de catre ea, dar care sa aiba la baza tehnologiile utilizate in creatia finlandezilor.

Ministru comunicatiilor sustine ca este “ingrijorat” din cauza faptului ca 95% dintre terminalele mobile din Rusia folosesc sisteme de operare ale unor tari straine, si in mare parte ostile, Android si iOS fiind in top. Pentru a reduce dependenta de aceste sisteme de operare, Rusia intentioneaza sa isi creeze unul propriu care sa contribuie la cresterea economiei si sa fie mai sigure pentru cetateni, adica mai usor de spionat pentru guvern.

Russia wants to create its own smartphone operating system in an effort to reduce its dependence on Western technology. Russian minister of communications Nikolai Nikiforo announced plans to replace Apple’s iOS and Google’s Android platforms with new software based on Sailfish, an open-source mobile operating system, developed by Finland phone maker Jolla. Jolla staff met with members of the Russian technology community earlier this month to break ground on the new software.

 

Sailfish OS este un sistem de operare open source, in ciuda faptului ca este dezvoltat de catre o tara straina, iar Rusia este dispusa sa aiba incredere in finlandezi pentru a le realiza viziunea privind “eliberarea” de americani. In aceasta idee, Rusia spera sa reduca la 50% procentul terminalelor mobile care folosesc un sistem de operare strain, insa rusii estimeaza ca ar fi nevoie de 10 ani pentru realizarea acestui obiectiv.

 

In ciuda faptului ca Sailfish OS este un sistem de operare foarte interesant, rusii trebuie sa dezvolte si smartphone-uri sau tablete pe masura, altfel cetatenii nu vor avea foarte multe motive sa paraseasca iOS ori Android. Nimeni nu stie cat va dura pana cand sistemul de operare al rusilor va fi dezvoltat, asta daca finlandezii vor fi de acord, insa este clar ca Rusia doreste sa isi “elibereze” cetatenii de americani.