OS X El Capitan – iata noutatile

OS X El CapitanOS X El Capitan este denumirea noului sistem de operare OS X 10.11 pentru Mac-urile companiei Apple, cei din Cupertino alegand o denumire tipica din California pentru el. Dupa cum vorbim si in cazul iOS 9, pentru OS X El Capitan compania Apple a gandit o multitudine de imbunatatiri ale performantelor generale, dar si rezolvarea principalelor probleme care afecteaza experienta de utilizare a posesorilor de Mac-uri.

Pentru inceput compania Apple a imbunatatit Spotlight si permite acum vizualizarea sistemului sau intr-o fereastra separata care poate fi redimensionata sau modificata de catre utilizatori dupa bunul plac.

Continuand, Apple a imbunatatit experienta de utilizare a Mouse-ului, astfel ca in momentul repornirii unui Mac si a scuturarii mouse-ului, dimensiunea cursorului va creste pentru a-l gasi mai usor pe ecran.

OS X El Capitan are o multitudine de gesturi implementate pentru a face utilizarea mult mai usoara, unul dintre ele permitand aplicarea de tab-uri din Safari ca si PIN-uri prin tragerea lor din dreapta spre stanga.

OS X El Capitan 1

In momentul accesarii unui link dintr-un tab care a fost pinned, acesta va fi deschis intr-un tab nou, astfel ca nu veti pleca din pagina salvata de catre voi si nu veti ajunge in situatia de a fi fortati sa reveniti la vechiul website.

Pentru cei interesati exista acum un sistem care permite oprirea automata a sunetelor Mac-urilor in OS X El Capitan, iar aceasta functionalitate este disponibila direct in browserul Safari pentru anumite tab-uri.

Trecand la aplicatia Mail, acum ea permite efectuarea de catre cautari vocale in limbaj natural, astfel ca putem cauta, de exemplu, email-uri primite de la cineva, dar la care nu am reusit sa raspundem. Mai mult decat atat, putem pune diverse intrebari in aplicatia Mail a OS X El Capitan, iar in functie de intelesul lor, ovm primi si raspunsuri.

OS X El Capitan 1

Mai mult decat atat, aplicatia Mail afiseaza acum diverse tab-uri pentru diversele email-uri compuse si trimise sau netrimise, astfel ca veti sti cui sa raspundeti foarte rapid.

OS X El Capitan aduce noi optiuni pentru administrarea ferestrelor deschise, astfel ca acestea pot fi repozitionate dupa bunul plac, inclusiv in interfata care afiseaza toate aplicatiile deschise deja in background.

OS X El Capitan 2

Pentru Mission Control compania Apple a regandit o noua interfata pentru prezentarea aplicatiilor sau a tab-urilor, fiecare fiind prezentate in dimensiuni diferite in functie de ultima utilizare.

Imprumutand o functie din Windows, compania Apple permite redimensionarea ferestrelor prin simpla tragere a acestora intr-o parte sau alta a ecranului, functia fiind asteptata de catre foarte muli utilizatori.

OS X El Capitan 4

Dupa cum puteti vedea si din imagini, compania Apple a regandit modul in care OS X El Capitan afiseaza ferestrele pentru a ne permite sa administram tot mai usor tot ceea ce avem deschis in background.

Trecand acum la performantele OS X El Capitan, compania Apple a pregatit o multitudine de noutati, in principal bazate pe software-ul Metal disponibil de anul trecut in iOS 8, el permitand acces mai usor la forta bruta a componentelor.

Conform companiei Apple, aplicatiile se deschid acum cu de pana la 1.4 ori mai repede decat in trecut, asta multumita Metal.

OS X El Capitan va fi lansat de catre compania Apple in versiune beta incepand de astazi!

1 COMENTARIU

  1. […] OS X El Capitan este noua versiune a sistemului de operare OS X pentru Mac-urile companiei Apple, el fiind concentrat in principal pe oferirea de imbunatatiri pentru performante si stabilitate, functiile revolutioanre cazand pe plan secund. In aceasta idee, Apple a imprumutat cateva idei de la Windows pentru redimensionarea ferestrelor si ofera cateva imbunatatiri pentru Spotlight, insa nu vorbim despre functii care sa lase vreun utilizator cu “gura cascata”. […]