iOS 9 – noutati pentru Siri, Proactive, aplicatii, multitasking pe iPad, Apple Maps, News si Notite

iOS 9 SiriPentru iOS 9 compania Apple a pregatit o multitudine de noutati, in principal pentru aplicatii, un sistem numit Proactive, noutati pentru asistentul personal Siri, diverse alte functii precum Trusted WiFi sau Rootless fiind deasemenea oferite pentru utilizatori.

Siri

Siri este primul care are parte de noutati, compania Apple spunand ca asistentul este cu 40% mai exact la oferirea de raspunsuri, dar si cu pana la 44% mai rapid la a le oferi pentru utilizatori.

Siri serveste 1 miliard de raspusnuri pentru utilizatori in fiecare saptamana si are o rata de eroare de doar 5% pentru aceste intrebari, una extrem de buna pentru un asemenea asistent.

Pentru ca Siri este atat de important, compania Apple a implementat acum posibilitatea de a efectua cautari prin libraria foto, asistentul personal aratandu-ne ce poze am inregistrat cu multe luni in urma intr-o anumita locatie.

iOS 9 Siri 1

Separat Siri poate afisa diverse oferte pentru anumite restaurate si business-uri din diverse tari de pe glob, Romania nefiind una dintre cele in care gasim asemenea informatii.

Sistemul de reminder-uri are acum posibilitatea de a inregistra intrari care ne ajuta sa nu uitam in masina orice fel de obiecte, ele fiind inregistrate prin SIri si geolocalziate cu GPS-ul.

iOS 9 Siri 2

Acum daca va plac anumite aplicatii pe care nu le puteti descarca pe moment, puteti utiliza Siri pentru a va reaminti sa descarcati respectiva aplicatie sau respectivele aplicatii atunci cand ajungeti acasa.

Totul face parte dintr-un sistem numit Proactive, si v-am vorbit despre el saptamanile trecute, acesta avand rolul de a ne face mult mai activi prin noile functii.

iOS 9 Siri 3

In aceasta idee, Siri stie ce ne place sa facem in diverse momente din viata noastra, astfel ca poate incepe rularea de muzica atunci cand introducem castile in portul unui iPhone sau poate porni un audiobook cand ne urcam in masina si o pornim.

Pentru Calendar, iOS 9 ne oefra acum posibilitatea de a lasa reminder-uri in functie de traficul catre locatia la care trebuie sa ajungem, exact precum Google Now.

iOS 9 Siri 4

Daca primiti foarte multe telefoane zilnic si nu stiti cine vi le trimite, ei bine acum iOS 9 va oferi informatii relative despre numerele de telefon, asociindu-le pe acestea cu anumite contacte din agenda.

Revenind la aplicatii, daca va place sa descoperiti titluri noi, atunci Siri va poate oferi recomandari pentru aplicatii in functie de ceea ce folosesc ale voastre contacte, sub imaginea fiecaruia fiind afisata aplicatia utilizata cel mai recent.

iOS 9 Siri 5

Pentru ca Siri si Spotlight lucreaza atat de bine impreuna, compania Apple a gandit prin Proactive un sistem care ne ofera sugestii pentru actiuni pe care le-am putea face, ele avand la baza email-uri si intrari din calendar.

Acum pentru dezvoltatori exista si un API care permite controlarea Siri pentru anumite raspunsuri si cautari vocale, astfel ca in viitor aplicatiile pot beneficia de mult mai multa interactiune cu Siri.

iOS 9 Siri 6

Preluand o noua functie a celor de la Google, compania Apple ne permite sa facem prin Siri cautari pentru continut in diverse aplicatii din terminalele noastre, ele trebuind sa foloseasca API-uri speciale.

Aplicatia Mail a iOS 9 este acum capabila sa adauge imediat invitatiile in aplicatia Calendar la deschiderea unui email, astfel ca nu mai trebuie sa faceti totul automat.

iOS 9 Siri 7

iOS 9 poze, Photos, are acum o interfata usor imbunatatita, compania Apple permitand vizualizarea aplicatiilor intr-o interfata ceva mai prietenoasa, care le pune in prim-plan.

 

iOS 9 Siri 8

Apple Pay

Apple Pay va ajunge intr-un final in Marea Britanie vara aceasta, acoperind o mare majoritate dintre banci si retailerii locali.

Aplicatia Passbook devine acum Wallet, in ea fiind inregistrate toate cartile de credit, biletele, tichetele, voucherele si orice fel de alte materiale care erau stocate in trecut.

Notes

iOS 9 Notes

Aplicatia Notes are acum noi optiuni pentru editarea intrarilor facute de catre noi, astfel ca vom avea o bara de formatare a textelor, lucru disponibil in mod normal doar prin aplicatii utilitare terte.

Separat Apple ne ofera posibilitatea de a crea schite rapide si de a le introduce in notitele noastre, ele putand fi editate chiar in momentul crearii fara prea mult efort.

iOS 9 Notes 1

Aplicatia Notes are parte si de o interfata imbunatatita, inclusiv pentru vizualizarea de checklist-uri pe care le putem completa extrem de rapid pentru a vedea ce task-uri am indeplinit sau nu.

Bun, ati facut notite, dar cum le partajati? EI bine folosind sistem share sheets compania Apple ne permite sa partajam rapid notitele cu orice alte aplicatii din iOS 9, cu posibilitatea de a adauga inclusiv link-uri, acestea fiind disponibile si in notite.

Apple Maps

iOS 9 Apple Maps Transit

Apple Maps livreaza 5 miliarde de request-uri pe saptamana pentru utilizatorii de iPhone, iPad, sau Mac-uri, de 3.5 ori mai multe decat Google Maps, iar in iOS 9 va avea o multitudine de noutati.

Transit, sau directii pentru rute de transport in comun, este principala noutate oferita de catre compania Apple, insa in momentul de fata doar in anumite locatii de pe glob.

iOS 9 Apple Maps Transit 1

Folosind noua functie Transit putem vedea ce rute de transport in comun exista pentru anumite calatorii, acestea fiind afisate suprapuse pentru diversele tipuri de mijloace de transport in comun care ne pot duce in diverse locatii.

In momentul de fata doar o serie de orase din SUA si China au disponibila noua functie Transit, asa ca in Romania nu o vom vedea.

iOS 9 Apple Maps Transit 2

News

iOS 9 News

V-am spus astazi ca Apple pregateste o aplicatie similara Flipboard pentru iOS 9, ea fiind prezentata in cadrul conferintei Apple sub denumirea News.

Dupa cum v-am spus si astazi, aplicatia News inlocuieste aplicatia nativa Newsstand si ofera stiri sau informatii recente din surse americane precum ESPN, Wall Street Journal sau altele, toate in limba engleza.

iOS 9 News 1

Aplicatia News incearca sa ofere informatiile intr-un mod similar cu Instant Articles-urile celor de la Facebook, astfel ca utilizatorii vad intregul continut in ea, impreuna cu reclamele si continutul video.

Utilizatorii pot alege una dintre publicatiile partenere Apple, care ofera si informatiile intr-un format special pentru Apple news, astfel ca nu puteti adauga orice website si sa va asteptati ca el sa arate grozav.

iOS 9 News 2

Articolele in aplicatia News pot fi salvate pentru a fi citite mai tarziu si practic aplicatia arata extrem de apropiat de Flipboard, cu care concureaza direct.

News devine mai inteligenta pe masura ce este utilizata, invatand ce sa ofere utilizatorilor in functie de ce citesc acestia.

News va fi disponibila in SUA, Marea Britanie si Australia, deci va suporta publicatiile locale pentru afisarea de continut, suportul urmand a fi extins si la alte tari de pe glob pe masura ce va exista interes.

iPad

iOS 9 iPad

Pentru iPad compania Apple a pregatit schimbari pentru tastatura virtuala a sistemului de operare, aceasta putand fi transformata inclusiv intr-un trackpad la nevoie.

Incepem intal cu sistemul Quicktype care a fost imbunatatit pentru a afisa mai multe sugestii pe ecran, alegerea lor devenind mult mai simpla decat in trecut.

iOS 9 iPad 1

Tastatura virtuala afiseaza deasemenea noi optiuni pentru copiere taiere, introducere de continut multimedia sau formatare de texte, acestea fiind afisate imprejurul sistemului QuickType al tastaturii.

V-am spus acum cateva saptamani ca Apple va implementa un sistem de multitasking pentru aplicatii, astfel ca putem vizualiza multiple eaplicatii in acelasi ecran, inclusiv unele peste altele, dupa cum puteti vedea in imagini.

iOS 9 iPad 2

Apple a fost nevoita sa regandeasca inclusiv interfata task switcher-ului pentru a premite o mult mai usoara alegere a aplicatiilor, acestea fiind afisate in preview-uri suprapuse mult mai usor de deschis.

FOlosind gesturi putem afisa aplicatiile una langa cealalta sau una deasupra celeilalte, butoanele fizice nefiind utile in aceasta situatie deoarece totul este facut direct de pe ecran, sistemul fiind similar Windows 8.

iOS 9 iPad 2

Pe masura ce afisam doua aplicatii in acelasi ecran putem sa le utilizam simultan folosind gesturi si desigur ca putem sa copiem continut intrele folosind aceleasi apasari pe ecran.

Simplele drag & drop-uri permit transferul de informatii, in timp ce gesturile cu patru degete ne permit sa vizualizam aplicatiile din background deschise intr-o anumita zona a ecranului.

iOS 9 iPad 3

Aplicatiile pot fi afisate in format 50/50 sau 70/30 pe ecran, astfel ca noi decidem care ocupa o portiune mai mare sau mai mica, in functie de importanta si interfata.

Acum daca va placea in Android sa vedeti clipuri video peste imagini, atunci in ipad putem face acelasi lucru, intr-un mod similar cu cel oferit de catre aplicatia YouTube.

iOS 9 iPad 4

Avand in vedere ca toate aceste functii au nevoie de performante mai bune, compania Apple sustine ca afisarea unor multiple aplicatii pe ecrane, doar iPad Air, iPad Air 2, iPad Mini 2 si iPad Mini 3 vor putea rula totul.

Afisarea de continut multimedia peste alte aplicatii este disponibil numai pentru iPad Air 2.

Low Power Mode – 1 – 3 ore de autonomie suplimentara

Apple a optimizat atat de bine iOS 9, incat din start utilizatorii primesc cu pana la 1 ora in plus de utilizare atat pe iPhone cat si pe tabletele iPad dupa instalarea actualizarii pentru sistemul de operare.

Mai mult decat atat, acum avem disponibil un sistem numit Low Per Mode, acesta permitand dezactivarea automata a unei serii de functii pentru a creste autonomia bateriei cu pana la 3 ore.

Actualizare Software – OTA UPDATE

Pentru a nu necesita foarte mult spatiu in vederea unei actualizari, compania Apple a decis sa reduca spatiul necesar pentru a instala iOS 9 de la 4.6 GB la doar 1.8 GB.

Printre noutati se numara si un sistem care reduce dimensiunea aplicatiilor pentru a fi descarcate mai rapid si instalate mai usor, dar si o functie numita ReplayKit care permite inregistrarea de clipuri video din jocuri si partajarea lor.

HomeKit

Pentru HomeKit compania Apple a adaugat suport pentru senzori de miscare, jaluzele exterioare, sisteme de securitate si acces de la distanta prin iCloud pentru a controla casa noastra.

CarPlay

Pentru CarPlay avem acum suport pentru noi controlarea diverselor functii ale unei masini fara a parasi interfata principala in care sunt vizibile optiunile de control.

Mai mult decat atat, CarPlay functioneaza acum si wireless pentru utilizatori, astfel ca nu mai suntem obligati sa conectam un terminal la masina.

Lansare

iOS 9 beta 1

iOS 9 beta 1 va fi lansat astazi!

iOS 9 beta 1 public beta va fi lansat de catre compania Apple in luna iulie pentru utilizatorii interesati, in timp ce versiunea finala a sistemului de operare va fi disponibila in toamna si compatibila inclusiv cu iPhone 4S sau iPad 2.

mai multe imediat…

iOS 9 iPad 5

iOS 9 iPad 6