In iOS 9 dezvoltatorii iti pot bloca accesul la aplicatii

iOS 9 aplicatii accesiOS 9 aduce pentru dezvoltatori un nou sistem care le permite sa blocheze accesul anumitor terminale la aplicatiile lor in baza tehnologiilor pe care acestea le au incorporate. Compania Apple le permite dezvoltatorilor sa implementeze noi tipuri de restrictii pentru aplicatiile proprii astfel ca, spre exemplu, terminalele care au chip-uri de 64 de biti ar putea rula unele aplicatii care nu au aceasta tehnologie disponibila.

Chiar daca acum lista de compatibilitate cu iOS 9 include o multitudine de iPhone, iPad si iPod Touch-uri vechi, dezvoltatorii vor putea decide care dintre ele vor putea rula sau nu aplicatiile in baza tehnologiilor existente in respectivele terminale.

Totul pare sa aiba legatura cu arhitectura de 64 de biti implementata de catre Apple in iDevice-uri incepand cu chip-ul A7, iar pentru ca dezvoltatorii se plang de dificultatea oferirii de suport pentru terminalele vechi, Apple le vine in ajutor.

Optiunea de a restrictiona accesul la aplicatii pentru terminalele care nu au arhitectura de 64 biti va fi disponibila in Xcode, iar aplicatiile care o au activa nici macar nu vor fi listate in App Store pentru utilizatorii care detin dispozitivele.

 

Desi dezvoltatorii pot decide sa ofere suport pentru orice fel de terminale, fie ca au procesoare de 32 biti sau 64 de biti, multi vor alege probabil sa isi simplifice viata prin dezvoltarea titlurilor pentru cea din urma platforma.

Aplicatiile facute special pentru terminale cu procesoare de 64 biti ruleaza mult mai repede decat aplicatiile normale cu compatibilitate pentru ambele tipuri de arhitecturi, Apple demonstrand totusi cat de mare este sporul de performanta pentru terminalele noi.

 

Desi pentru devoltatori functionalitatea este extrem de utila si ar putea reduce enorm timpii de dezvltare ai aplicatiilor, pentru utilizatori lucrurile nu sunt chiar atat de grozave, multi urmand a ramane fara aplicatiile dorite.

Aceasta noua optiune implementata de catre Apple forteaza practic utilizatorii sa renunte la terminalele vechi si sa cumpere altele noi, asa ca putem specula ca ar putea fi o tactica de a creste vanzarile, insa dezvoltatorii sunt cei care decid cat impact va avea iar.