Apple Maps domina Google Maps in iOS

Apple Maps domina Google MapsApple Maps domina Google Maps in iOS, iar compania Apple a oferit cateva detalii extrem de interesante in cadrul WWDC 2015 in legatura cu diferenta in utilizare dintre cele doua servicii de cartografiere folosite de miliarde de oameni de pe planeta.

Lunea trecuta Apple a afirmat ca Apple Maps inregistreaza 5 miliarde de cereri pentru oferirea de informatii, de 3.5 ori mai multe decat cea mai apropiata platforma competitoare, adica Google Maps, diferenta fiind foarte mare.

Practic Google Maps inregistreaza in iOS putin peste 1.6 miliarde de cereri de afisari de informatii, cifra fiind impresionanta privita “la rece”, insa comparata cu cea a Apple Maps ea este surprinzator de mica, mai ales daca luam in considerare popularitatea Google Maps si problemele Apple Maps.

Desi numarul de cereri de informatii venite din Google Maps este de trei ori mai mic decat cel venit din Apple Maps, aceasta diferenta are o explicatie destul de logica si usoara : Apple Maps este sistemul predefinit de localizare pentru produsele Apple.

Practic acum aplicatiile din App Store folosesc API-urile Apple Maps in cea mai mare majoritate, in detrimentul Google Maps, acelasi lucru fiind valabil in cazul aplicatiilor pentru Mac-uri, iar de aici vine majoritatea utilizarii.

Separat exista persoane care deschid Apple Maps pentru localizari, puncte de interes si multe altele, insa asta doar intr-un numar redus de tari de pe glob, acolo unde serviciu Apple este util, Romania nefiind una dintre respectivele tari.

Daca mai combinam totul si cu faptul ca Find My iPhone foloseste Apple Maps in locul Google Maps de cateva luni de zile, atunci avem o imagine destul de clara de unde vine diferenta in utilizarea Apple Maps si Google Maps in iOS.

Aceasta “realizare” a celor de la Apple nu trebuie privita cu nimic mai mult decat impunerea folosirii unui anumit serviciu pentru localizari si nu o alegere constienta si libera facuta de catre utilizatori, asa ca Apple mai are multe de rezolvat.

4 COMENTARII

  1. Bine ca nu e o aplicatie venita odata cu OS-ul si nu esti obligat sa o folosesti. nu nu. Sunt destul de sigur ca Google Maps e no 1

  2. e foarte bun google maps insa cu apple maps ai pe iphone o experientza super.
    de ex daca folosesti apple maps potzi bloca tel., adica display inchis, care se aprinde cand tre sa o iei la stanga, dreapta…etc. insa la google maps doar iti scrie pe display si vorbeste.
    am fost de curand in concediu in spania si pot spune ca apple maps te vede unde esti adica la 1-2 metri precizie. am incercat nokia here, hahaha o gluma proasta, ma vedea ca sunt pe partea cealalta a strazii o porcarie, doar ca are “avantajul” ca poate fi folosit offline.
    stiu ca in romania apple maps e 0 dar afara e bun.

  3. Daca tu ai precizie de 1-2 metri pe iPhone, inseamna ca ai un iPhone cu tehnologie militara 🙂 Precizia localizarii nu tine de maps, ci de capacitatea hardware a receptorului GPS. Am cautat pe internet care este precizia iPhone, si cica cea mai buna precizie este 8-10 metri. Desigur, ca ajunge pana la sute de metri, in functie de ceea ce utilizezi: reteaua 3G, +WiFi, etc.
    Autorii unui studiu afirma ca daca obtii 5-8 metri precizie cu GPSul unui smartphone/tableta, atunci este foarte bine.

    Cauta pe net “iphone gps accuracy” fara ghilimele, si ia primul rezultat din lista.

    Inchisul si deschisul ecranului pe la curbe este o preferinta a utilizatorului. Daca esti pieton, cu un device cu Android poti inchide ecranul si asculta in casti indicatiile de orientare. Il deschizi atunci cand vrei, nu cand vrea Maps. Unora le place asa, altora le place asa cum scrii tu… Niciodata nu vei putea multumi pe toata lumea.

  4. 1-2 metri am aproximat eu, poate erau 10m, dar in comparatie cu nokia here apple maps si-a facut mult mai bine treaba(eram pe 3G).
    treaba cu aprinsul display’ului la curbe e foarte bun cand conduci masina.