Apple Maps domina Google Maps in iOS

4

Apple Maps domina Google MapsApple Maps domina Google Maps in iOS, iar compania Apple a oferit cateva detalii extrem de interesante in cadrul WWDC 2015 in legatura cu diferenta in utilizare dintre cele doua servicii de cartografiere folosite de miliarde de oameni de pe planeta.

Lunea trecuta Apple a afirmat ca Apple Maps inregistreaza 5 miliarde de cereri pentru oferirea de informatii, de 3.5 ori mai multe decat cea mai apropiata platforma competitoare, adica Google Maps, diferenta fiind foarte mare.

Practic Google Maps inregistreaza in iOS putin peste 1.6 miliarde de cereri de afisari de informatii, cifra fiind impresionanta privita “la rece”, insa comparata cu cea a Apple Maps ea este surprinzator de mica, mai ales daca luam in considerare popularitatea Google Maps si problemele Apple Maps.

Desi numarul de cereri de informatii venite din Google Maps este de trei ori mai mic decat cel venit din Apple Maps, aceasta diferenta are o explicatie destul de logica si usoara : Apple Maps este sistemul predefinit de localizare pentru produsele Apple.

Practic acum aplicatiile din App Store folosesc API-urile Apple Maps in cea mai mare majoritate, in detrimentul Google Maps, acelasi lucru fiind valabil in cazul aplicatiilor pentru Mac-uri, iar de aici vine majoritatea utilizarii.

Separat exista persoane care deschid Apple Maps pentru localizari, puncte de interes si multe altele, insa asta doar intr-un numar redus de tari de pe glob, acolo unde serviciu Apple este util, Romania nefiind una dintre respectivele tari.

Daca mai combinam totul si cu faptul ca Find My iPhone foloseste Apple Maps in locul Google Maps de cateva luni de zile, atunci avem o imagine destul de clara de unde vine diferenta in utilizarea Apple Maps si Google Maps in iOS.

Aceasta “realizare” a celor de la Apple nu trebuie privita cu nimic mai mult decat impunerea folosirii unui anumit serviciu pentru localizari si nu o alegere constienta si libera facuta de catre utilizatori, asa ca Apple mai are multe de rezolvat.