Apple a stabilit in mod ilegal pretul de vanzare al iPhone in Taiwan

iPhone taiwanApple a stabilit in mod ilegal pretul de vanzare al iPhone in Taiwan, sau cel putin asta a hotarat in cursul acestei zile o instanta locala care a a dat castig de cauza autoritatilor taiwaneze, amendand compania Apple cu aproape 630.000 de dolari.

Desi autoritatile taiwaneze renuntasera initial sa aplice o amenda companiei Apple pentru practicile sale, cei din Cupertino au atacat decizia intr-o instanta si au pierdut procesul, astfel ca acum vor fi obligati sa plateasca amenda.

Autoritatile locale considera ilegala practica Apple de a le impune operatorilor sa ceara acordul din Cupertino privind preturile de vanzare ale iPhone in Taiwan, iar o instanta judecatoreasca i-a dat castig de cauza, asa ca Apple nu mai are dreptul sa impuna o asemenea masura.

Se pare ca Apple i-a impiedicat pe operatorii de telefonie mobila din Taiwan sa stabileasca propriile preturi pentru vanzarea iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5 si iPhone 5S, companiile telecom fiind practic obligate sa vanda terminalele la preturile impuse de Apple.

Mai mult decat atat, Apple i-a obligat sa ii ceara aprobare pentru subventiile oferite pentru terminalele iPhone, dar si diferentele de pret dintre modelele noi si cele vechi, materialele promotionale pentru ele avand deasemenea nevoie de aprobare din Cupertino.

Apple has lost a lawsuit in which it was accused of engaging in anti-competitive practices and will be fined T$20 million ($647,124), a Taiwan court said on Wednesday. Apple limited telecoms from setting contract price for its 4, 4S, 5 and 5S models, which is against the law. In addition to contract prices, Apple also insisted upon approving the telecoms’ iPhone subsidies, price differentials between old and new phone models and advertising content.

Avand in vedere ca iPhone-urile sunt de departe cele mai bine vandute smartphone-uri din Taiwan, cu o cota de piata de 32%, operatorii locali nu au avut de ales si au respectat cerintele companiei Apple, insa acum probaibl nu o vor mai face.

Practica Apple de a impune operatorilor preturile de vanzare pentru iPhone nu este una noua si este intalnita pe intregul glob, insa fara interventia ferma a autoritatilor e putin probabil ca ea sa se schimbe, iar amenzile nu vor afecta prea mult strategia americanilor.