Vanzarile de Mac-uri continua sa creasca intr-o piata a PC-urilor aflata in declin

vanzari PCVanzarile de PC-uri se afla intr-o scadere aproape continua de cativa ani incoace, iar in Q2 2015 lucrurile nu au stat prea bine pentru companiile care comercializeaza calculatoare cu sistemul de operare Windows, imaginea din stanga stand drept dovada.

Conform unor firme care analizeaza evolutia pietei PC-urilor, Apple a fost singurul producator care a inregistrat o crestere in vanzarile de PC-uri in Q2 2015, restul companiilor inregistrand doar scaderi ale vanzarilor, fara nicio exceptie.

Vanzarile de Mac-uri au crescut cu 16.1% in Q2 2015 fata de Q2 2014, iar aici vorbim despre aproape 700.000 de Mac-uri in plus vandute de catre compania Apple in aceasta perioada a anului, cresterea fiind surprinzatoare avand in vedere pretul acestor PC-uri.

Spre deosebire de Apple, Lenovo a inregistrat o scadere de 7.5% in vanzari, sau peste 1 milion de unitati, HP a inregistrat o scadere de 10.4% in vanzari, sau tot 1 milion de unitati, asta in timp ce Dell a inregistrat o scadere de 8.7% in vanzari, sau tot 1 milion de unitati.

Cel mai afectat producator de PC-uri a fost Acer, aceasta companie inregistrand o scadere de 25.6% a vanzarilor, sau 1.6 milioane de unitati, iar per total piata a inregistrat o scadere de 11.8% a vanzarilor, in ciuda cresterii inregistrate de catre compania Apple.

In the U.S., PC shipments totaled 15.1 million units in the second quarter of 2015, a 5.8 percent decline from the second quarter of 2014 (see Table 2). The decline was led by a double-digit decline of desk-based shipments, which offset single-digit growth of mobile PCs. Based on preliminary results, the desk-based PC shipment decline was the steepest since 2009 when the market was hit by the economic crisis.

Desi la nivel global compania Apple o duce extrem de bine, in SUA vanzarile sale au scazut cu 2.5%, sau 50.000 de unitati, diferenta fata de aceeasi perioada a anului trecut fiind mica daca ne uitam strict la procente, dar considerabila daca facem un calcul al sumelor implicate.

Per total compania Apple a pierdut “teren” in anumite piete, dar a castigat “teren” in altele, veniturile sale din vanzarile de PC-uri crescand in Q2 2015 fata de Q2 2014.