Un senator cere investigarea Apple Music

Apple Music investigatie senatorApple Music a avut parte de o lansare controversata, iar lucrurile nu sunt cu mult diferite la aproape o luna de la aparitia sa, un senator american cerand investigarea serviciului de streaming audio in baza unor presupus acuzatii de concurenta neloiala.

Cererea senatorului a fost secondata de una similara facuta de catre un grup pentru protejarea consumatorilor, ambele entitati sustinand ca Apple intentioneaza sa domine piata serviciilor de streaming audio folosindu-se de practici care nu sunt conforme cu legislatia americana.

Mai exact, ei sustin ca Apple are 800 de milioane de carti de credit inregistrate in iTunes si intentioneaza sa activeze Apple Music pe ele, insa ceea ce niciuna dintre entitati nu spune este faptul ca utilizatorii trebuie mai intai sa activeze voluntar Apple Music pentru a putea plati pentru serviciu.

Mai mult decat atat, entitatile sunt ingrijorate din cauza faptului ca Apple are informatii privind preferintele muzicale ale utilizatorilor si intentioneaza sa se foloseasca de ele epntru a domina piata serviciilor de streaming audio, insa acest lucru este valabil pentru multe companii.

At issue, in fact, is the proprietary information that Apple possesses about its subscribers’ credit cards and musical preferences, which it is leveraging over music labels in an attempt to rub out free (commercial sponsored) music platforms. In this regard, Apple is utilizing its market power in much the way the company did in setting e-book prices.

Desi aceste entitati le cer autoritatilor americane sa investigheze Apple Music, realitatea este ca atat ministerul justitiei din SUA, cat si Comisia Europeana au deja investigatii pornite impotriva Apple Music, asa ca aceste plangeri probabil au putina importanta acum.

La baza problemei sta faptul ca Apple vrea sa aiba cel mai mare serviciu de streaming audio si ca si-a fortat intrarea pe piata folosindu-se de enormele resurse financiare si de baza enorma de utilizatori, Spotify si competitorii sai fiind in dezavantaj in fata unei companii atat de puternice.

Sincer sa fiu, cred ca Apple va domina piata serviciilor de streaming audio pana la sfarsitul anului, indiferent de ceea ce vor cere diverse entitati de acest gen.