XcodeGhost – Apple alerteaza utilizatorii infectati

XcodeGhost malware Apple alerteaza utilizatoriiXcodeGhost este cel mai mare atac de tip malware initiat impotriva App Store, aplicatii utilizate de zeci de milioane de persoane de pe planeta fiind infectate de catre acest software fara ca dezvoltatorii sa stie, Angry Birds si alte titluri extrem de cunoscute fiind afectate.

Apple a initiat un amplu proces de curatare a aplicatiilor infectate de catre XcodeGhost si de “scolire” a dezvoltatorilor pentru a sti cum sa se fereasca de versiuni infectate ale Xcode, insa cei din Cupertino duc lucrurile mult mai departe de atat printr-o noua serie de actiuni.

Mai exact, compania Apple a publicat in aceasta seara o pagina speciala in website-ul sau dedicat Chinei, explicand functionalitatea XcodeGhost, dar si modul in care dezvoltatorii se pot asigura ca nu folosesc software infectat pentru dezvoltarea aplicatiilor.

Apple sustine ca pana acum nu a gasit dovezi care sa indice faptul ca XcodeGhost a furat date importante din terminalele utilizatorilor, el transmitand doar o serie de informatii generale privind aplicatiile utilizate de catre acestia, fara altceva notabil.

Customers will be receiving more information letting them know if they’ve downloaded an app / apps that could have been compromised. Once a developer updates their app, that will fix the issue on the user’s device once they apply that update.

Desi deocamdata XcodeGhost nu pare sa fi afectat serios utilizatorii de iDevice-uri, cel putin conform Apple, compania americana va lista cele mai populare aplicatii infectate si va trimite notificari utilizatorilor alertandu-i despre pericol si recomandandu-le solutii pentru curatarea terminalelor.

Majoritatea aplicatiilor care au fost infectate de XcodeGhost au fost actualizate si curatate deja, insa cele care raman problematice vor fi sterse din App Store si Apple va notifica utilizatorii despre pericolul la care s eexpun, cerandu-le sa le stearga pe cele neactualizate sau sa le actualizeze pe cele care pot fi actualizate.