Prima Pagina Apple Apple a cheltuit 8 miliarde de dolari pe cercetare si dezvoltare

Apple a cheltuit 8 miliarde de dolari pe cercetare si dezvoltare

Apple cercetare si dezvoltareApple a cheltuit 8 miliarde de dolari pe cercetare si dezvoltare in 2015, suma fiind enorma pentru o companie normala, insa usor de inteles pentru una dintre cele mai mair si mai bogate companii de pe planeta.

Suma totala cheltuita pe cercetare si dezvoltare in anul fiscal 2015 de catre Apple reprezinta doar 3% din incasarile sale totale, deci vorbim despre un procent destul de mic reinvestit in dezvoltarea de produse noi si nimeni nus tie spre ce a fost directionata majoritatea acestei sume.

Procentul de 3% din venituri alocata de catre compania Apple pentru cercetare si dezvoltare este similar cu cel alocat de catre cei din Cupertino in ultimii 3 ani pentru investitii similare, iar pentru ca incasarile au crescut anual si investitille de acest gen au crescut in consecinta.

Mai exact, In 2013 compania Apple investea peste 4 miliarde de dolari in cercetare si dezvoltare, in 2014 cifra a crescut la peste 6 miliarde de dolari, in timp ce in 2015 cifra a crescut la peste 8 miliarde de dolari, iar anul viitor probabil va fi vorba despre o crestere similara.

Suma investita de catre Apple in ultimele 12 luni a fost necesara pentru dezvoltarea Apple Watch, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, a iPad Pro, a masinii autonome si electrice, insa desigur ca iPhone 7 si diverse alte produse sunt deasemenea in plan pentru lansare in curand.

Apple investeste mai putini bani decat unii competitori in cercetare si dezvoltare, iar acest lucru nu este deloc normal pentru o companie care isi bazeaza majoritatea veniturilor pe terminalele iPhone, insa probabil lucrurile se vor schimba.

 • B O G D A N

  Ca sa vada si carcotasii de ce costa atat produsele apple. Asta dupa ce s-a aflat costul de fabricatie al iPhone si multi ar fi vrut sa il cumpere la pretul ala :))

 • Cody

  Cercetarea costă cel mai mult in orice companie mare.

 • Costi

  cu alte cuvinte a cumparat alte companii mai mici,ca de dezvoltat…doar desene pe hartie

 • amfetamin

  A dezvoltat si ios-ul de dracu l-a luat de bine ce merge,update-uri peste update-uri,si tot degeaba.

 • Viorel Predatorul

  Apple cumpără toate componentele de la diverși furnizori, și astfel nu are cheltuieli de cercetare pentru dezvoltarea de hardware. Dacă este vorba despre vreo inovație, Apple cumpără compania inovatoare și gata, însă asta nu este Cercetare și Inovare.

  Siri a fost cumparată, hărțile pentru Apple Maps cumpărate, Apple Car vor să o ia de-a gata de la BMW, etc.
  Singura componentă hardware la care Apple are aport este procesorul, dar asta nu justifică miliarde. La procesorul lucrează câteva zeci de ingineri, iar la iOS maxim vreo 200 ingineri. Tot nu se justifică miliardele care apar în contabilitatea lor.

 • Viorel Predatorul

  Nu neapărat… Trebuie să fie companie de tehnologie, care să trăiască din tehnologii noi, inventate şi inovate. Amazon e foarte mare, și Carrefour sau orice companie financiară, dar nu au cheltuieli cu inovarea

 • V.P

  Pai Samsung a investit in cercetare pe 2014 in jur de 14 miliarde .
  Toyota a investit 9 miliarde , ce tot bati campii ,chiar nu-ti sare in ochi manipularea asta Apple ??? Cat de naiv esti !! 😀😀
  Au angajat sute de capete luminate pentru masina Apple iar tu vrei sa spui ca au cheltuit mult ?
  Apple a castigat enorm de mult la cat de putin au investit in cercetare si dezvoltare .

 • Pingback: Apple face investitii 15 miliarde de dolari in 2016 | iDevice.ro()