Prima Pagina Apple Apple si-a cumparat o fabrica de semiconductori

Apple si-a cumparat o fabrica de semiconductori

fabrica semiconductori AppleApple a facut un nou pas spre independenta de Samsung prin cumpararea unei fabrici dedicate pentru fabricarea de semiconductori pentru terminale mobile sau tablete, achizitia costand compania 18.2 milioane de dolari.

Cu o suprafata totala de peste 20.000 de m², fabrica din nordul San Jose-ului a fost utilizata in trecut de catre compania Maxim Integrated Products pentru a produce semiconductori, cei din Cupertino urmand a o folosi cel mai probabil in exact acelasi scop.

In locatie Maxim Integrated Products a testat produse care urmau sa fie comercializate diversilor parteneri globali, ei putand produce acolo si un numar limitat de unitati pentru testare intr-un numar mare de produse, fabrica fiind construita in cursul anului 1997 de catre Samsung.

Desi fosta fabrica Maxim Integrated Products este capabila sa produca un numar mare de semiconductori, dimensiunile sale nu sugereaza ideea ca Apple ar putea face altceva decat componente pentru iDevice-urile pe care le testeaza in vederea lansarii pe piata.

It’s pretty small for a fab,” said Dean Freeman, research VP at Gartner, where he leads the Internet of Things Center of Excellence. “The only thing I can think that they would be doing is potentially be saying, ‘OK, we need to do some prototyping in some way or form.’ Or they want a clean-room space to do some tweaky development. This isn’t big enough to do anything (production-wise).

Desi Samsung a folosit in trecut acea fabrica si a renuntat la ea, compania coreeana are o alta fabrica similara localizata la doar cateva strazi distanta de cea achizitionata de catre Apple, deci cele doua companii sunt vecine si unii ingineri ai Samsung si-ar putea gasi un nou loc de munca la Apple.

Acum cateva zeci de minute v-am spus ca Apple a deschis si un laborator in Taiwan pentru a dezvolta noi ecrane dedicate iDevice-urilor, cei din Cupertino fiind foarte hotarati sa controleze intregul aspect al productiei de componente dedicate propriilor produse.

 • Viorel Predatorul

  Apple are un potential absolut fantastic de a crea tehnologie. Daca vorbi, despre resursele financiare, nu exista nicio alta companie mai bine pozitionata pe piata asa cum este Apple!
  Problema companiei Apple in ceea ce priveste decizia de investire este legata de capacitatea (sau dorinta) acesteia de a absorbi riscurile asociate cu dezvoltarea de tehnologii care in scurt timp devin uzate moral.
  Pentru Apple este mai simplu sa cumpere componente facute de altii, decat sa investeasca in linii de productie care in 2 ani devin perimate. Peste doi ani, tehnologia de litografiere avanseaza, de la 16nm la 14 nm, iar probabil ca peste alti doi-trei ani, va fi tehnologia de 12 nm. Ce faci cu echipamentele vechi?

  Desi pentru noi este usor sa spunem ca echipamentele s-au amortizat, si gata, in fapt cei care conduc Apple au obiectivul de a tine performantele financiare la superlativul absolut, ceea ce implica tragerea cu orice pret de orice virgulita, orice procent de profit.

  Cred ca fabrica asta este cumparata pentru a dezvolta solutii noi, pentru ca o singura fabrica nu poate sustine nevoia de semiconductori a intregii productii Apple; imaginati-va cate iPhone-uri se vand anual – 250 milioane? Cate iPaduri – 40 milioane? Cate Apple Watch-uri – 20 milioane? In total inseamna vreo 300 milioane de procesoare, si inca vreo 300 milioane (minim) de memorii. Clar ca o fabrica de asemenea dimensiuni nu poate produce 50 milioane de unitati pe luna (15-20 milioane unitati / zi).

  Probabil este un vehicul folosit in cercetare – noile procesoare vor lua viata aici, unde se vor asambla primele unitati de testare.

 • gheorghe

  Ai perfecta dreptate , cu mentiunea ca cifrele de vanzari nu sunt nici pe departe acelea . Ar insemna sa avem prea multe idevice-uri pe piata , iar cifrele de market share nu confirma existenta lor in acel numar .

 • Alex :D

  @Zaone: in câți ani crezi tu, ca Apple își va produce singur anumite componente?procesor, ecrane etc.

 • Viorel Predatorul

  S-ar putea ca cifrele sa fie reale. Conform IDC, Apple a vandut 61 milioane unitati in T1 2015. Desigur ca asta ar insemna cam 200 milioane pe intregul an. Tot IDC spune ca la nivel global s-au vandut vreo 460 milioane smartphone-uri. Este enorm…

  Ca si remarca: Apple si-a pierdut din cota de piata in T1 si T2 2015, ceea ce ma face sa cred ca a ajuns la saturatie cu cererea de iPhone. Daca i-a crescut cota de piata de la 11.9% in T3 2014 pana la 20.2% in T4 2014, in 2015 s-a dezumflat iar la 12.8%. Cresterea este cel mai probabil obtinuta pe baza noului ecran mai mare, insa in 2015, noul iPhone 6S nu a mai venitu cu ceva substantial.

  Cu toate astea, iPhone ramane un nume greu, cu volume de vanzari de 200-250 milioane anual.

 • gheorghe

  iti raspund eu – niciodata . Apple nu o sa accepte pierderile inerente din procesul de productie .

 • gheorghe

  La asemenea vanzari mari si cota de piata atat de mica , ar insemna sa avem vreo 5-6 miliarde de smartphoane in lume – si nu exista mai mult de doua . Cineva umfla cifrele atunci . Eu nu m-as lua nici dupa ce declara Apple nici analistii . Cota globala este un indice rezonabil , chiar daca nu tine cont de f. multe smartphoane care nu sunt activate cu Google , spre deosebire de iPhoane care sunt toatre activate cu Apple .

 • Viorel Predatorul

  Poate ca 5-6 miliarde smartphone-uri nu sunt, insa 2 miliarde poate ca da, iar in volumul asta intra si dispozitivele dezactivate, stricate, etc. Sunt persoane care detin 2-3 telefoane. Ai dreptate ca cifrele sunt oarecum umflate si mereu m-am intrebat cum se poate sa fie atata pe piata.