Un vicepresedinte Google critica design-ul iOS

Matias DuarteMatias Duarte este vicepresedintele diviziei de design din cadrul companiei Google, iar intr-un interviu recent el a criticat, pe buna dreptate, design-ul folosit in continuare de catre compania Apple pentru sistemul de operare iOS.

Vicepresedintele Google, Matias Duarte, sustine ca interfata iOS pentru iPhone este greoaie si acest lucru afecteaza experienta de utilizare, compania Apple pastrand acelasi tip de ecran principal timp de 8 ani de zile fara a-i modifica in vreun fel structura sau modul de utilizare.

Conform lui Duarte, 2007 a fost un an de cotitura pentru industria smartphone-urilor, compania Apple combinand in iOS multe idei care existau in mintile designerilor la acea vreme, insa esuand in a le modifica in sens pozitiv de-a lungul timpului, majoritatea ramanand la fel.

Ideea de a avea un ecran in care aplicatiile sunt afisate in randuri si coloane este una invechita, una care pana in anul 2015 ar fi trebuit sa evolueze in noi moduri de a accesa aplicatiile instalate in terminale si tentative de a oferi ceva diferit au existat, insa niciuna nu s-a dovedit a fi intr-adevar utila.

It’s easy for things to settle on standards that are sub optimal. Its very for things to catalyse into local maxima that are hard to break out of. We’re just trying things to see which are successful. That’s what design is. You form a thesis, you try to do it without any ego or hubris.

Adevarul este ca Duarte are dreptate, interfata iOS nu a evoluat in 8 ani de zile, ci doar a devenit colorata si nimic mai mult, insa trecerea anilor a dezvaluit faptul ca altceva mai bun deocamdata nu a fost inventat, dar cu siguranta va fi disponibil in viitor.

Compania Apple pastreaza acest design pentru ca el functioneaza, este usor de utilizat si este util, compania Microsoft nereusind sa-si impuna ideile de schimbare, Google neavand o alternativa mai buna, asa ca pana una-alta vechea interfata a iOS este singura cu adevarat utila.