Prima Pagina Apple iDevice-urile au intrecut PC-urile Windows in vanzari

iDevice-urile au intrecut PC-urile Windows in vanzari

In cursu anului 2015 compania Apple a realizat o noua premiera, reusind sa vanda mai multe iPhone, iPad si iPod Touch-uri decat s-au vandut PC-uri cu Windows in intreaga lume, realizarea fiind posibila multumita strategiei de marketing foarte agresive adoptate de catre ea.

Pentru prima oara in istorie, vanzarile de iPhone, iPad si iPod Touch au intrecut vanzarile de claculatoare cu sistem de operare Windows, compania Apple reusind o noua performanta  demna de laude din partea multor competitori.

Analistul roman Horace Dediu a creat graficul de mai sus in care estimeaza ca in cursul anului 2015 s-au vandut 275 de milioane de calculatoare cu sistem de operare Windows, cu 25 de milioane mai putin decat in intregul an 2014, scaderea fiind considerabila.

Tot in 2015 compania Apple a vandut 300 de milioane de iPhone, iPad, iPod Touch si Mac-uri, 10 milioane dintre toate fiind Mac-uri, deci restul de 290 de milioane sunt iDevice-uri care au inregistrat vanzari mai mari decat calculatoarele cu sistem de operare Windows.

Inainte sa priviti cu prea putina importanta aceasta realizare, trebuie sa luati in calcul faptul ca Apple produce singura iDevice-uri, in timp ce calculatoarele cu sistem de operare Windows sunt produse de mii de companii de pe planeta, majoritatea din China.

Ceea cea a realizat compania Apple este intrecut cel mai probabil doar de catre Samsung, insa in cazul coreenilor nu vorbim doar despre smartphone-uri premium si tablete, ci si despre extrem de multe telefoane foarte ieftine care reprezinta peste 70% din vanzarile sale de telefoane mobile.

Chiar si asa, Apple a reusit de una singura sa intreaca toata industria PC-urilor in vanzari, Mac-urile sale avand parte de o crestere usoara, insa nesemnificativa in comparatie cu piata globala a calculatoarelor.

 • amfetamin

  “In cursul anului 2015 s-au vandut 275 de milioane de calculatoare cu sistem de operare Windows, cu 25 de milioane mai putin decat in intregul an 2015”? Poate întregul an 2014,sau?

 • gheorghe

  Ai vreo sursa ca 70% din vanzarile Samsung sunt telefoane ieftine ? Chiar as dori sa vad !

 • Costi

  comparam mere cu pere,si chibrituri se vand mai multe..

 • Avand in vedere ca un iPhone sau o tableta iPad sunt mai scumpe decat multe PC-uri de pe piata…

 • Lasa vrajeala, uita-te in estimarile de shipment-uri. 80 de milioane de smartphone-uri pe trimestru, dar alea premium lansate in ultimul an nu stiu daca insumeaza 30% pe trimestru.

 • Manto

  Si voi credeti tot ce declara Apple. La nivel mondial sunt cam 2 miliarde de smartphone-uri active. Iphone are un market share de 13% (260 milioane de iphone-uri). In raportul Q4-2015, Cook a declarat ca a vandut 231 milioane de iphone-uri in ultimul an. Asta inseamna cam 12% din numarul total de smartphone-uri si asta fara sa se schimbe cota de piata pe care o avea Apple. Sa inteleg ca restul iphone-urilor au fost aruncate/dezactivate?

 • gheorghe

  Bine – fara sursa o sa o iau doar ca trolling , ca de obicei . Nu conteaza ce crezi tu , daca nu ai cifre . Samsung are cel putin 12-15 telefoane , care se pot compara cu ce vinde Apple , deci care se pot incadra la categoria premium , sau dupa alte criterii , telefoane scumpe , adica peste 400 euro . Si eu cred ca Samsung vinde 70% telefoane scumpe – contrazi-ma cu argumente daca ai .

 • gheorghe

  Stim de mult ca Apple umfla cifrele – am explicat de zeci de ori ca nu are cum sa vanda cat pretinde , la cota de piata pe care o are . dar sa-i lasam pe zaone si compania sa se bucure de minciuni !

 • Adica pentru Samsung s-a demonstrat in instanta ca minte si Apple care are documentatie fiscala in SUA cu vanzarile spune minciuni? Stiu ca esti aici sa faci trolling, dar cateodata intreci masura.
  In ceea ce priveste sursa, vezi imaginea, scrie pe ea ca e facuta de Asymco, asa ca lasa vreaja si trolarea, serios, devii penibil.

 • rrr

  Inteleg ca e vorba de vanzarile in comparatie cu sisteme pre-build?

 • disqus_DPH51pchVl

  Am citit cu totii cum Apple e acuzata de evaziune fiscala.
  De ce si-ar bate singuri cuie-n talpa declarand vanzari si venituri umflate?

 • Viorel Predatorul

  S-ar putea ca in totalul vanzarilor sa fie incluse si iPhone-urile returnate, si schimbate in garantie. Sunt doua mecanisme simple:

  Mecanismul A
  1. Apple Inc vinde 10 iPhone-uri in 2015; pret unitar: 600 dolari
  2. peste cateva saptamani, 6 clienti returneaza iPhone-urile pentru defecte, motive nebanuite, etc
  3. Apple Inc vinde cele 6 iPhone-uri catre o companie terta, numita (sa spunem) Elppa Inc, in vederea casarii; pret unitar: 100 dolari
  4. Apple Inc inlocuieste cele 6 telefoane defected cu alte 6 telefoane noi
  Total vanzari: 10 (catre clienti) + 6 (catre Elppa Inc) = 16 telefoane

  Mecanismul B
  1. Apple Inc din SUA vinde 10 telefoane catre Apple Inc Irlanda
  2. Apple Inc Irlanda vinde cele 10 telefoane catre 10 clienti din Europa
  Total vanzari la nivel de Apple Grup: 10 + 10 = 20 telefoane

  Or mai fi si alte metode, dar ideea este aia ca la total vanzari pe Apple Grup, Apple is poate dubla vanzarile, si este legal, cata vreme ei nu comunica cifrele de cumparari iPhone-uri intre companiile din Grup.

  Daca este vreun afacerist pe aici, ar poate valida ceea ce am scris eu?
  Merci…

 • gheorghe

  Tu esti singurul troll cand vine vorba de Samsung – de 6 ani de cand te cunosc . Cred ca te-ai sufocat cand Samsung a pornit de la 0 si in nici 3 ani a juns sa vanda dublul decat Apple .
  Ce imagine imi arati tu ? ti-am spus sa-mi arati cifre in care Samsung vinde 70% telefoane ieftine – adica sub 250 euro .
  Si mai arata-mi cum din 2 miliarde total smartphoane, Apple care a vandut pana acum 1 milliard , are doar 13% cota de piata , altfel devii tu foarte penibil repetand obsedant aceleasi prostii de 6-7 ani de cand ai site-ul asta .
  Si mai diversifica-ti vocabularul ala !

 • gheorghe

  Pt ca oricum nu plateste taxe pe bune nici unde . Nimeni nu-I poate contabiliza vanzarile totale , pt ca sunt intr-o multime de tari si printr-o multime de firme .