Apple a blocat superficial o vulnerabilitate serioasa a OS X

Acum cateva luni un cercetator in securitate informatica a descoperit o vulnerabilitate foarte importanta a OS X care afecta sistemul Gatekeeper, compania Apple fiind anuntata in legatura cu ea, insa din pacate asta nu a insemnat si ca problema a fost rezolvata, utilizatorii fiind protejati.

Gatekeeper a fost gandit pentru a impiedica rularea aplicatiilor care nu au un certificat generat de Apple, cercetatorul in securitate informatica mentionand si unele aplicatii care pot folosi aceasta vulnerabilitate, compania Apple blocandu-le in actualizari de securitate succesive, evitand sa blocheze vulnerabilitatea.

Practic Apple a peticit Gakekeeper-ul blocand doar aplicatiile care pot exploata vulnerabilitatea, evitand totusi sa modifice OS X-ul intr-un asa mod incat vulnerabilitatea sa fie inchisa, astfel ca acum orice aplicatie care exploateaza vulnerabilitatea poate prelua controlul asupra unui Mac.

Avand in vedere incapatanarea lui Tim Cook de a sustine in lumea intreaga ca utilizatorii produselor Apple trebuie sa beneficieze de produse sigure, multi s-ar fi asteptat ca Apple sa nu-si pacaleasca utilizatorii cu actualizari false de securitate, insa iata ca situatia este alta.

Apple a tratat superficial problema vulnerabilitatii existente in OS X, iar in final utilizatorii sunt cei care sufera, asa ca singura metoda de a va proteja impotriva acestei vulnerabilitati este sa descarcati aplicatii doar din Mac App Store.