De ce forteaza Apple Wi-Fi Assist pentru iOS 9

iOS 9 asistenta Wi-Fi procesWi-Fi Assist sau Asistenta Wi-Fi este o functie implementata de catre compania Apple in iOS 9 pentru iPhone si iPad, sistemul facand automat deconectarea unui utilizator de la o retea Wi-Fi si conectarea la una celulara de date.

Acest proces este facut automat cand o conexiune Wi-Fi este slaba si ofera o viteza de navigare pe internet slaba, semnalul acesteia trebuind sa aiba o valoare foarte mica astfel incat Wi-Fi Assist sa se activeze, chiar daca dispozitivul nu s-ar fi deconectat in mod normal de la ea.

Apple a fost actionata in judecata din cauza sistemului Asistenta Wi-Fi si in ciuda faptului ca toata lumea critica implementarea acestei functii deoarece genereaza cost suplimentar pentru utilizatori fara ca ei sa stie, cei din Cupertino continua sa o ofere activata nativ in iOS 9, fara sa anunte lumea.

Daca va intrebati de ce anume ne baga pe gat compania Apple functia Wi-Fi Assist, ei bine raspunsul este foarte simplu : lacomia operatorilor de telefonie mobila. Apple nu castiga ceva din facturile cu cost suplimentar ale abonatilor operatorilor, insa partenerii sai o fac si asta ii multumeste.

Multa lume nu stie ce anume sta la baza costului suplimentar si in majoritatea cazurilor el este de cativa euro sau cativa zeci de euro, astfel ca abonatii nu fac scandal prea mare, dar cand ai zeci de mii, sute de mii sau milioane de abonati cu cost suplimentar de acest gen, sumele castigate sunt foarte mari.

In aceasta idee, Apple nu va oferi prea curand vreo versiune a iOS care sa aiba Wi-Fi Assist dezactivat standard pentru ca operatorilor de telefonie mobila nu le convine acest lucru, cei din Cupertino prezentand functia drept una revolutionara, insa in realitate ea are rolul doar de a stoarce utilizatorii de bani.

Acum daca va intrebati de ce ar face Apple asa ceva pentru operatori, ei bine Apple a mai facut diverse lucruri de acest gen pentru unii parteneri si totul tine de contracte de achizitie pentru foarte multe terminale iPhone.