Apple acuzata ca achizitioneaza baterii de la companii care angajeaza minori

In cursul noptii trecute Amnesty International a publicat un raport in care acuza Apple si alte companii IT sau producatori de automobile de faptul ca achizitioneaza baterii de la companii care folosesc copii in procesul de extragere de cobalt.

Apple, Samsung, Sony, Microsoft, Volkswagen si Daimler sunt companiile acuzate de catre Amnesty International de sustinerea acestor entitati care incalca legea, insa aceasta poveste nu este noua, ci are cativa ani vechime si nu a fost rezolvata.

Acel cobalt extras cu angajati minori este folosit in bateriile care ajunga in iPhone sau iPad, dar de la mina in care se extrage cobalt-ul si pana la fabrica in care se produc bateriile este o cale foarte lunga cu foarte multi intermediari despre care compania Apple nu stie nimic.

Cei de la Amnesty International au luat interviuri unui numar de 87 de fosti si actuali mineri de cobalt, 17 dintre ei fiind copii, acestia afirmand ca lucreaza timp de 12 ore pe zi, castigand intre 1 si 2 dolari pentru fiecare zi de munca, o suma infima pentru oricine.

Amnesty International estimeaza ca pana in 40.000 de copiii lucreaza in minele de cobalt din Congo, unii avand varste de doar 7 ani, iar cei de la Apple au declarat pentru BBC ca investigheaza indeaproape acuzatiile pentru a-si amenda partenerii sau a rezilia contractele cu ei.

Underage labour is never tolerated in our supply chain and we are proud to have led the industry in pioneering new safeguards.  We are currently evaluating dozens of different materials, including cobalt, in order to identify labour and environmental risks as well as opportunities for Apple to bring about effective, scalable and sustainable change.

Conform practicilor Apple, in momentul in care compania descopera ca un partener a angajat minori, il forteaza sa ajute acel copil sa ajunga acasa, sa ii plateasca studiile scolare pentru o anumita perioada de timp, sa ii plateasca in continuare salariu pana la atingerea varstei legale de munca si sa il angajeze cand o atinge.

Anual compania Apple isi verifica partenerii pentru a se asigura ca acestia nu incalca legislatia privind angajarea de minori si aproape anual apar rapoarte de acest gen in care Apple este acuzata de sustinerea de companii care angajeaza copii, insa prea putine persoane sunt interesate de problemele de acest gen.