Google a platit 1 miliard de dolari catre Apple in 2014

Google a platit 1 miliard de dolari catre Apple in cursul anului 2014, suma fiind identica cu cea platita cu doar un an inainte de catre compania din Mountain View catre cei din Cupertino, semn ca intelegerea dintre ele a ramas valida.

Miliardul de dolari platit de catre Google catre Apple a avut la baza un acord care a avut rolul de a mentine Google ca sistemul de cautare predefinit al browserului Safari din iOS, asa ca orice fel de cautare facuta de catre utilizatori in bara de adresa a aplicatiei va directiona utilizatorii catre Google.com.

Informatiile privind intelegerea dintre Google si Apple au fost dezvaluite in cadrul unui proces dintre Google si Oracle, suma de 1 miliard de dolari fiind un procent din incasarile generate de catre motorul de cautare pentru compania Google, deci in 2015 sumar ar fi putut fi mai mare sau mai mica.

Conform avocatilor Oracle, suma ar reprezenta 34% din incasarile Google generate de catre cautarile facute folosind Safari pentru iOS, deci teoretic Apple ia o treime din banii facuti de catre Google de pe urma utilizatorilor de iDevice-uri care folosesc Google.com.

The revenue-sharing agreement reveals the lengths Google must go to keep people using its search tool on mobile devices. It also shows how Apple benefits financially from Google’s advertising-based business model that Chief Executive Officer Tim Cook has criticized as an intrusion of privacy.

Desi in 2014 compania Yahoo! a incercat sa convinga Apple sa inlocuiasca Google cu motorul sau de cautare, avand in vedere ca Google castiga din iOS de 4 ori mai multi bani decat din Android, a avut toate motivele sa nu piarda pozitia detinuta in Safari acum.

Partea interesanta a acestor informatii este ca ele confirma cat de ipocrita este compania Apple deoarece ea critica din toate incheieturile sistemul de reclame al Google, deci face multi bani de pe urma sa, cerandu-i judecatorului care prezideaza cazul sa faca nepublice informatiile privind banii castigati de la Google.

Acestea fiind spuse, Google castiga foarte multi bani de pe urma iOS-ului, insa si Apple castiga o parte dintre incasarile Google.