Prima Pagina Apple Apple este codasa in domeniul cercetarii si dezvoltarii

Apple este codasa in domeniul cercetarii si dezvoltarii

Compania Apple se lauda cu inovatiile implementate anual in produsele lansate pe piata pentru utilizatorii din intreaga lume, insa nu vorbim despre functii revolutionare de cativa ani incoace, ci despre imbunatatiri pentru functii existente, lucru care il face cam oricine.

Analizand cifrele raportate de catre marile companii de pe glob privind cheltuielile cu cercetarea si dezvoltarea, un grafic ne arata faptul ca intr-un top 20 al companiilor care investesc cei mai multi bani, compania Apple este plasata abia pe pozitia a 18, la mare distanta de Samsung, de exemplu.

Coreenii de la Samsung au investit 14.1 miliarde de dolari in cercetare si dezvoltare in 2015, cu 1.2 miliarde de dolari mai putin decat cei de la Volkswagen, asta in timp ce Intel si Microsoft au investit cate 11.5 si 11.4 miliarde de dolari, sume colosale pentru un asemenea domeniu.

Cei de la Google ocupa pozitia a 6-a in top cu investitii de 9.8 miliarde de dolari in cercetare si dezvoltare, cu 50% mai mult decat compania Apple, asta si pentru ca exista mai multe proiecte in dezvoltare in momentul de fata in Mountain View si alte regiuni de pe glob.

cercetare si dezvoltare Apple

Desi compania Apple se afla pe pozitia a 18-a in top, cei din Cupertino au ajuns pentru prima oara in aceasta lista destul de selecta de companii care investesc minim 5.6 imliarde de dolari in proiecte de cercetare si dezvoltare, alti producatori de smartphone-uri sau sisteme de operare pentru ele nefiind prezenti in top.

Avand in vedere ca Apple incaseaza peste 200 de miliarde de dolari anual din vanzarea produselor sale, suma investita in cercetare si dezvoltare ste infima, iar asta spune multe despre modul in care isi gandesc cei din Cupertino proiectele pentru produse noi.

 • tudor

  Cercetarea si dezvolarea (R&D) costa timp si bani. Pe cand furtul intrlectual este ieftin si aduce beneficii (profit) imediat. Asa face Apple bani de vreo 10 ani. Cum spun jidanii: “Muncind nu ai timp sa faci bani”.

 • disqus_DPH51pchVl

  In cate domenii de activitate este prezent Samsung fata de Apple? Sau vorbim doar de IT?

 • Viorel Predatorul

  Ce rost are întrebarea? Samsung investește 14 mld, iar Apple investește 6 mld. Samsung este lider, pe poziția a 2-a, iar Apple este codașă pe poziția 18. Până și Ford investește mai mult decât Apple…

 • Costi

  apple doar deseneaza si cumpara companii

 • Viorel Predatorul

  E totuși surprinzător să văd ce poziție ocupă Apple în topul ăsta, având în vedere faptul că au început proiectul Apple Car, că au investit și au lucrat din greu la Apple Watch, și cu toate astea…
  Țin minte ce spunea VPul Apple responsabil cu Mac OS, că au lucrat enorm la designul coșului de gunoi de pe desktop!! Îmi imaginez că oamenii ăia se plictisesc la muncă și pierd vremea pe detalii minore 🙂 De aia nu mai au timp de R&D.
  Și când mă gândesc că pe vremea lui Steve Jobs, Apple era “cea mai inovatoare companie din lume”.

 • real

  @ViorelPredatorul:disqus
  depinde ce intelegi prin “inovatoare”?
  sincer, nu am dubii ca apple a produs ceva care a inovat partea de smartphone.era nevoie de asta.
  dar pana la “cea mai inovatoare companie din lume” e cale lunga .
  ce nu pot sa inteleg este ca atunci cand apple prezinta ceva (1+ pt marketingul lor) o mare parte spun WOW, inovator.
  cand altii prezinta ceva ,ehh o copiat de la apple.
  Daţi Cezarului ce-i al Cezarului.
  Pace

 • Viorel Predatorul

  De acord cu tine! Reține că nu eu am nominalizat Apple la categoria “cea mai.. din lume” 🙂
  Când Apple face un produs frumos, waw! Magic, formidabil, supermarket X, mega fast, etc.
  Când Samsung face ceva frumos: ahh, telefon de sudori (adică Note 5), sau: ahh… Samsung a creat designul S6 edge din greșeală nu ar fi trebuit să greșească așa :)))