Windows Phone a depasit iOS in Romania

Windows Phone are o cota de piata mai mare decat iOS in Romania, sau cel putin asta ne spune un studiu realizat pe piata smartphone-urilor de catre cei de la Gfk in cursul anului 2015, Microsoft reusind sa intreaca Apple pe piata romaneasca anul trecut.

Conform datelor celor de la Gfk, Windows Phone are o cota de piata de 5% in Romania cu 0.4% mai mare decat cea de 4.6% a iOS-ului, diferenta dintre cele doua platforme fiind minima in practica, insa importanta din punct de vedere al prestigiului platformelor.

Windows Phone a reusit sa creasca in 2015 in Romania multumita vanzarilor mai bune de terminale mobile care au preturi mult mai mici decat cele ale iPhone-urilor, operatorii de telefonie mobila ajutand Microsoft sa vanda mai mult in tara noastra in 2015.

Blackberry inca are o cota de piata de 1.4% in Romania, cele trei platforme avand combinate o cota de piata de 11%, restul de 89% fiind atribuit platformei Android care domina fara drept de apel tara noastra, asa cum o face in lumea intreaga.

Preturile mici castiga

Terminalele Android sunt foarte ieftine si operatorii de telefonie mobila sau magazinele online le vand foarte bine, asa ca era normal ca Android sa aiba o cota de piata imensa in tara noastra, ea putand trece de 90% pana la sfarsitul anului 2016.

Cifre exacte privind vanzarile de smartphone-uri in Romania nu au fost oferite, nici estimari privind terminalele active pe diverse platforme, asa ca nu stim exact cine si ce are, insa iOS-ul este intr-un serios dezavantaj in tara noastra, iar de aici vine dezinteresul Apple pentru noi.

Cu o cota de piata de 4.6% in Romania pentru iOS, nu ne putem astepta ca Apple sa ne acorde o prea mare importanta, nici macar sa investeasca in cresterea vanzarilor pentru ca nu are vreun motiv serios sa o faca intr-o tara cu putere de cumparare mica la nivel national.