Romanii vorbesc 251 minute lunar si consuma 167 MB trafic de internet mobil

20

Un roman vorbeste in medie 251 de minute lunar la telefonul mobil, consuma 167 MB trafic de internet mobil si trimite 74 de SMS-uri, majoritatea in propria retea, conform ANCOM, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Cei de la ANCOM au obtinut aceste informatii prin intermediul aplicatiei proprii care permite compararea ofertelor telecom din tara noastra, iar in infograficul de mai jos veti vedea informatii detaliate privind modul in care romanii folosesc serviciile de telefonie mobila.

Daca un roman consuma in medie destul de putine beneficii dintr-un abonament de telefonie mobila, un utilizator intensiv vorbeste 753 de minute pe telefonum mobil, consuma 501 MB de trafic de internet mobil si trimite 222 de SMS_uri, deci de 3 ori mai mult decat un utilizator obisnuit.

In cazul utilizatorului obisnuit minutele vorbite in afara retelei proprii reprezinta doar 20% din total, in timp ce in cazul utilizatorului intensiv procentul se apropie de 25%, deci cei care folosesc telefoanele mobile mai intens, procente similare fiind valabile in cazul SMS-urilor.

profil utilizatori telefonie mobila internet romania 1 - iDevice.ro

Conform celor de la ANCOM, traficul facut de catre utilizatori in afara propriei retele a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar aceasta schimbare ar putea avea legatura cu promotia Vodafone care a generat atat de multe probleme printre competitori.

In general datele de acest gen au la baza un sample foarte mic de utilizatori pentru ca putina lume foloseste website-urile celor de la ANCOM, asa ca sunt curios cat de bine va reprezinta pe voi aceste date care vor fi luate de bune de operatorii telecom.


 

Un român apelează în medie 251 minute lunar de pe telefonul mobil

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a  actualizat pe Veritel.ro – aplicația de comparare a ofertelor telecom – valorile de consum care configurează profilul utilizatorului ocazional, mediu și intensiv de servicii de telefonie mobilă și internet pe mobil din România, pe baza celor mai recente date statistice prelucrate de Autoritate, aferente primului semestru al anului 2015.
Conform datelor ANCOM, utilizatorul mediu de telefonie mobilă și internet pe mobil configurat pe Veritel.ro consumă lunar 167 MB trafic de internet mobil, trimite 74 de SMS-uri naționale (dintre care 64 în rețea proprie și 10 în afara rețelei) și sună în medie 251 de minute de pe terminalul propriu atât în rețea (193 de minute), cât și în afara rețelei (58 de minute).
Un utilizator ocazional de telefonie mobilă și internet pe mobil consumă lunar 56 MB trafic de internet, trimite 24 de SMS-uri naționale (din care 21 în rețea proprie și 3 în afara rețelei) și sună în medie 83 de minute de pe terminalul propriu atât în rețea (64 de minute), cât și în afara rețelei (19 minute).
Utilizatorul intensiv de telefonie mobilă și internet pe mobil consumă lunar 501 MB trafic de internet, trimite 222 SMS-uri naționale (din care 192 în rețea proprie și 30 în afara rețelei) și sună în medie 753 de minute de pe terminalul propriu atât în rețea (579 de minute), cât și în afara rețelei (174 minute).
Comparativ cu profilul de consum al utilizatorului configurat pentru perioada anterioară, se remarcă o creștere a traficului în afara rețelei pe toate segmentele de consum, pe fondul reglementării de către ANCOM a valorii maxime practicate de operatori pentru tarifele de terminare a apelurilor în rețelele mobile și corelat cu axarea operatorilor mobili pe oferte cu minute nelimitate sau naționale incluse.
Totodată, pe www.veritel.ro au fost actualizate și valorile de consum pentru utilizatorul ocazional, mediu și intensiv de telefonie fixă. Potrivit datelor statistice centralizate de ANCOM, utilizatorul mediu de telefonie fixă apelează lunar 45 de minute în rețea și 33 de minute în afara rețelei.
Aceste profiluri pre-stabilite, bazate pe datele statistice referitoare la consumul de servicii de comunicații electronice din România în primul semestru din 2015, au fost introduse în Veritel.ro pentru a ușura configurarea ofertei căutate. Pentru a afla cu exactitate care este cea mai potrivită ofertă telecom pentru nevoile proprii de comunicare, utilizatorii Veritel.ro își pot configura ei înșiși consumul mediu lunar, plecând sau nu de la aceste profiluri predefinite
Folosind aplicația Veritel.ro utilizatorii pot afla în trei pași simpli care sunt cele mai avantajoase oferte de telefonie și internet fix și mobil: aleg categoria de servicii, introduc estimările de consum și primesc o listă cu primele 25 de planuri tarifare în ordinea crescătoare a prețului. În momentul afișării rezultatelor ei primesc și alte detalii relevante, precum durata minimă a contractelor, penalități în caz de reziliere sau informații privind eventuale promoții.
Veritel.ro este un instrument independent și necomercial dezvoltat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații în beneficiul utilizatorilor de servicii telecom din România. Accesul la această aplicație este gratuit și nu este condiționat în niciun fel, utilizatorii având acces rapid la toate ofertele publice ale tuturor operatorilor de comunicații din România.