Prima Pagina Samsung Samsung a anuntat primul SSD cu 16 TB spatiu de stocare

Samsung a anuntat primul SSD cu 16 TB spatiu de stocare

Samsung a anuntat in cursul acestei zile lansarea unui SSD cu 16 TB spatiu de stocare, acesta fiind produsul de acest gen cu cel mai mare spatiu de stocare oferit de catre vreun producator de componente pentru PC-uri in momentul de fata.

Intentia de a aduce pe piata acest SSD Samsung cu 16 TB spatiu de stocare a fost anuntata in cursul anului trecut de catre coreeni, insa iata ca el a devenit oficial abia acum, el folosind o interfata SAS, deci nu este dedicat chiar oricui.

Pentru a putea oferi 16 TB de spatiu de stocare intr-un SSD, cei de la Samsung au combinat 512 chip-uri de memorie a cate 256 Gb fiecare, ele fiind asezate in 16 straturi ce formeaza pachete a cate 512 GB, 32 de astfel de pachete existand in SSD.

Vitezele medii de citire si scriere vor varia intre 200,000 si 32,000 IOPS, asta in timp ce vitezele secventiale de citire si scriere ajung pana la 1.2 GB, deci desi vorbim despre foarte multe date stocate in SSD, ele vor putea fi accesate extrem de repede.

Din pacate cei de la Samsung nu au anuntat deocamdata data la care vor lansa noul lor SSD cu 16 TB spatiu de stocare si nici pretul pe care il vor cere pentru el, insa cu siguranta vorbim despre unul foarte mare, pe masura caracteristicilor oferite.

Pentru cei dintre voi care nu stiu, Apple foloseste SSD-uri Samsung in Mac-urile sale, dar si chip-uri NAND flash Samsung in iPhone, iPad sau iPod Touch, asa ca poate peste mult, multi ani vom vedea si un SSD de acest gen in Mac-urile celor din Cupertino.

 • Florin MANEA

  cat 1000 de euro costa acest SSD???

 • Srb Srb

  nu are cum sa fie doar 1000 euro

 • bog

  Daca uni de 500gb ii intre 170-200€ 16 tb iti cumperi o masina buna hahahaha

 • marius

  Min 5000e

 • mishu

  Si când se duce 16 tb de informație , nu e stabilă tehnologia.

 • Dan

  Ce spui tu era valabil cu câțiva ani în urmă. Acum, tehnologia SSD e o tehnologie matură. Treaba cu “se duce 16 tb de informație” e foarte puțin probabilă. Datele stocate pe SSD pot fi recuperate în cazul în care SSD-ul și-a atins limita de write cycles: “when the flash memory is worn out, it cannot be written to any longer and becomes read-only.” Folosesc 7 SSD-uri (pe device-uri diferite), 4 dintre ele au mai mult de 3 ani. Utilizare intensivă, 5-6 zile pe săptămână, absolut niciun fel de problemă la niciunul dintre ele. Vezi mai jos două dintre cele mai “chinuite” SSD-uri pe care le folosim noi.

 • Dan

  În aplicațiie pentru care e destinat acest tip de SSD, costul unei unități e un amănunt irelevant. E vorba de un produs destinat exclusiv mediului enterprise (EFD, Enterprise Flash Drive), unde factorii mult mai imprtanți decât prețul sunt viteza, capacitatea și nu în ultimul rând fiabilitatea.

 • Dan

  Dacă Samsung va folosi chip-uri SLC, ceea ce e foarte probabil, atunci specificațiile referitoare la numărul mare de input/output operations per second (IOPS) cât și la vitezele de scriere/citire se justifică. Good job, Sammy!

 • Dan

  Și încă ceva: în mediul enterprise pentru care este destinat acest tip de produs se pune accent maxim pe data redundancy. O descriere, deși nu 100% corectă, dar ca să fie pe înțelesul celor mai puțin la curent cu tehnologia: datele sunt stocate pe mai multe nivele de memorie (dispozitive), în așa fel încât, atunci când distrugerea involuntară a datelor se produce datorită unor probleme software sau hardware, ele pot fi recuperate de pe alt dispozitiv care nu a suferit probleme. Caută “Data redundancy” pe google pentru mai multe informații.