Apple va face iCloud imposibil de spart, chiar si de catre ea

Scandalul dintre Apple si FBI motiveaza compania americana sa imbunatateasca securitatea iCloud atat de mult incat nimeni nu va putea accesa datele utilizatorilor fara acordul acestora, nici macar compania Apple, astfel ca FBI nu va mai putea vedea nici informatii din backup-urile iDevice-urilor.

Daca in momentul de fata compania Apple are o cheie universala pe care o foloseste pentru a decripta backup-urile iDevice-urilor pentru a accesa datele utilizatorilor la cereera autoritatilor, in viitor acest lucru va fi imposibil deoarece Apple nu va mai tine o cheie principala pentru decriptarea datelor.

Practic Apple vrea sa faca datele din iCloud imposibil de accesat fara acceptul utilizatorilor, asa cum se intampla acum cu datele din iDevice-urile blocate cu un cod de siguranta, iar aceasta schimbare ar putea afecta posibilitatea de a recupera date din backup-uri.

Mai exact, daca Apple nu va mai avea acces la o cheie universala de decriptare a backup-urilor, asta inseamna ca fiecare backup va putea fi decriptat doar de catre Apple ID-ul cu care a fost facut, iar in aceasta situatie, utilizatorii ar putea avea probleme mari in a recupera date in caz de pierderi de parole, etc.

Apple Inc. has refused federal requests to help unlock the phone of San Bernardino gunman Syed Rizwan Farook. But the company turned over data from his phone that Mr. Farook had backed up on its iCloud service. Soon, that may not be so simple. Apple is working to bolster its encryption so that it won’t be able to decode user information stored in iCloud, according to people familiar with the matter.

Cat va dura pana cand Apple va activa acest nou sistem de securitate pentru iCloud nimeni nu stie, insa probabil iOS 10 il va avea disponibil si de atunci nimeni nu va mai putea accesa datele iCloud ale utilizatorilor fara parola Apple ID-ului lor.