Apple socheaza europenii cu preturile pentru iPhone SE

Compania Apple a anuntat ca pretul iPhone SE in SUA va fi de 399 de dolari pentru versiunea de 16 GB si 499 de dolari pentru versiunea de 64 GB, utilizatorii putand cumpara terminalele la pret intreg, ori in rate, dar fara abonamente cu subventie.

Desi in SUA pretul iPhone SE este foarte bun, in Europa compania Apple a ales sa isi bata joc de clienti, astfel ca noul terminal costa nu mai putin de 489 de euro in Germania, Spania sau Franta, in timp ce in Italia pretul de pornire este de 509 euro.

Daca facem o conversie euro – dolar rezulta faptul ca in Europa pretul iPhone SE este de 549 de dolari, cu 150 de dolari mai mare decat in SUA, la o prima vedere. In Apple Store SUA compania Apple afiseaza preturile fara TVA, lucru care nu se intampla in Europa.

TVA-ul in SUA este de 9%, in majoritatea statelor, astfel ca iPhone SE ajunge sa coste maxim 435 de dolari in SUA, cu 114 dolari mai ieftin decat cel mai ieftin terminal din Europa, diferenta fiind si mai mare daca ne uitam la modelul de 64 GB.

De ce vinde Apple iPhone SE in Europa la un pret cu 25% mai mare decat cel din SUA ? La aceasta intrebare ar trebui sa raspunda Tim Cook deoarece totul pare a fi o bataie de joc la adresa europenilor care sunt luati de prost din cauza lacomiei Apple.