Cum a a influentat tehnologia felul in care visam

 Poate vi se pare ciudat, sau nu, dar impactul tehnologiei, in special a tot ceea ce tine de TV, a fost atat de mare asupra vietii oamenilor, incat in timp le-au afectat pana si felul in care viseaza. Multi oameni viseaza color ca efect al expunerii masive la imagini colorate, ne spun spun specialistii.

Un studiu realizat in anii trecuti la Universitatea Dundee si Marea Britanie, arata ca, dintre participantii la studiu, adultii de peste 55 de ani care crescusera intr-o casa unde exista televizor doar alb-negru aveau tendinta de a visa mai mult in alb-negru. Participantii mai tineri insa, care crescusera in epoca televizoarelor color si a tabletelor, visau aproape intotdeauna in culori.

Ulterior, un studiu al American Psychological Assocation, din 2011, a confirmat aceste rezultate! Studii anterioare aratau ca, inainte de aparitia televiziunii (alb-negru atunci), oamenii visau mai mult in culori si ca expunerea la  imaginile transmise de televizoarele alb-negru a fost corelata cu o multiplicare a viselor alb-negru. Ulterior, odata cu aparitia cinematografiei, a televiziunii in culori si a altor dispozitive, ne-am intors la… visele colorate.

It suggests there could be a critical period in our childhood when watching films has a big impact on the way dreams are formed.

What is even more interesting is that before the advent of black and white television all the evidence suggests we were dreaming in colour. ~ Eva Murzyn ; Dundee University