Apple transforma iOS in Android

Apple transforma iOS in Android si daca afirmatia vi se pare a fi deplasata, atunci va invit sa cititi articolele si comentariile lor din sectiunea iOS 9.3 a iDevice.ro pentru a vedea cat de suparata este lumea pe cei din Cupertino pentru cea mai recenta actualizare a iOS.

Anul trecut compania Apple a lansat foarte multe actualizari pentru iOS 8 si majoritatea dintre ele au avut probleme enorme, iar cu iOS 9 lucrurile pareau sa fie din ce in ce mai bune pana cand iOS 9.3 a fost lansat la inceputul saptamanii trecute.

Desi Apple a lansat 7 versiuni beta ale iOS 9.3 in decursul a peste o luna, inginerii sai au reusit totusi sa lanseze o actualizare care a generat extrem de multe probleme pentru un numar extrem de mare de utilizatori si totul pare ireal.

O companie care sustine ca are cel mai avansat sistem de operare de pe planeta testeaza timp de o luna in mod public o versiune beta a unei actualizari intermediare si lanseaza o versiune a sistemului sau de operare care fie nu permite activarea si folosirea produselor, fie nu permite navigarea pe internet.

Este inacceptabil ca o companie de talia si cu pretentiile Apple sa lanseze actualizari atat de proaste pentru 1 miliard de produse active in lumea intreaga, insa iata ca Tim Cook nu prea reuseste sa isi controleze eficient echipele care dezvolta iOS-ul.

Gandindu-ma la primii ani de existenta ai iOS si iPhone, iPad sau iPod Touch, imi este imposibil sa nu il aduc in discutie pe Steve Jobs care era capabil sa concedieze inginerii pe loc daca actualizari cu asemenea probleme erau lansate, insa acum Apple nu mai gandeste asa.

Avand in vedere ca Apple nu isi mai pedepseste inginerii atunci cand fac greseli atat de mari, utilizatorii sunt cei care platesc pentru experienta de utilizare execrabila de care beneficiaza in actualizari precum iOS 9.3, iar in final Apple pierde clienti.

Schimbarea strategiei de conducere din cadrul Apple transforma, incet dar sigur, iOS-ul intr-un Android si aici ma refer la numeroasele probleme pe care sistemul de operare al Google le avea in trecut, dar acum nu le mai are intr-o masura la fel de mare.

Testand Samsung Galaxy S7, niciodata nu m-am lovit de imposibilitatea de a accepta un apel telefonic sau de a nu putea accesa un link web, activarea facandu-se la fel de rapid precum in iOS, iar asta spune multe despre situatia jalnica in care a ajuns iOS-ul Apple.

Voi ce parere aveti ?

67 COMENTARII

  1. Mda acuma se ascund sub plapuma lansand de cativa ani public beta. Cumva ei confirma ca nu sunt capabili sa rezolve toate probleme si au nevoie si de public, si, chiar si asa…uite ca multi inca au probleme cu ios9.3 Si din ce inteleg au probleme exact dupa instalare, ca si cum ai instala windows dar nu poti intra in el..wtf cum poate QA sa treaca peste asa ceva , sau sa nu vada??!!?

  2. Ma bag si eu. Detin deja: bormasina, flex, acid sulfuric, sarma ghimpata. Nu pt device-uri. Pt ingineri, ca sa nu-i concezieze, sa-i bage in medical

  3. O sa propun un nr de 15 persoane. Daca se afla pe aici cineva care sa stie bine Franceza, Italiana sau Germana sa acoperim cat mai mult, sa iasa in fata.Diseara o sa trimit un raport/solicitare catre Apple

  4. As fi trecut mult mai usor cu vederea aceste probleme , in 10 ani aproape de cand folosim ios se mai pot intampla si greseli chiar si la ei, ce nu inteleg de ce nu se ofera posibilitatea de downgrade rapid la versiunea anterioara?
    Aici mi se pare cea mai mare marlanie , jailbeakul apare din ce in ce mai greu, oricum esti limitat pe toate partile, daca designul a ajuns unul banal si e intrecut deja de aproape 2 ani de Samsung, si softul a inceput sa dea rateuri atunci ma indrept catre cei mai buni, in curand voi spune pa acestui ecosistem de la NOKIA la APPLE si acum SAMSUNG is next!

  5. Mulți mă întreabă de ce nu fac update la iDevice-urile mele. Stau cuminte cu 8.3/8.1.2/9.0 pt. că funcționează 99,9% ireproșabil. Nu doar pentru JB, ci, mai ales, pentru stabilitate. Apple a început să dea rateuri. With great power come great responsibilities. Din prea multă dorință (și, poate, presiune din partea CEO) de a adăuga features peste features și capabilities peste capabilities, echipa lui Federighi e, cel mai probabil, pusă în situația de a face compromisuri. După cum bine zice @zaonero:disqus , Apple are nevoie de un CEO cu determinarea lui Jobs, care să pună pe primul plan sintagma “it just works” și să pedepsească aspru orice compromis. Dacă nu vor face schimbări majore, foarte curând, rata de apariție a bug-urilor va crește exponențial. Ca o glumă, din păcate adevărată: Question: How do you convert gold into crap? Answer: Ask Tim Cook!

  6. Din pacate Apple a ramas doar un brand . Sunt din ce in ce mai hotarat a achizitionez Samsung galaxy S7 Edge. Acest lucru spune multe despre un posesor de Idevice-uri de la Iphone 4 incoace. Rusinica !!!

  7. Eu am ios 9.3 pe iphone 6 si pe ipad mini retina si de cand a aprut pana acum nu am avut nici o problema….in schimb am avut mici probleme cu ios 9.0 pe iphone 6…

  8. Probleme am avut pe versiunile de ios 9 pana in 9.3. Pe cea din urma functioneaza impecabil fara lag si alte blocari sau prblm safari

  9. Pai bă suferinzilor, dacă va plângeți atât ca dați stat pe produse premium si uite extraordinar are un bug si aia pentu ca aveți ghinion, hai treceti voi si deveniți software developeri, sau mai bine hai luați-vă un android sa nu mai aveți ce comenta. Vai de capu’ vostru

  10. De ce zici ca ios e ca si android ? Pe android nu sunt probleme , totul merge struna … fara lag la apel , fara browser blocat cand intri pe linkuri , fara lag in taskswitch , autonomie foarte buna ,

  11. Prietene,eu sunt client,am dat banul pe produs,vreau sa mearga conform descrierii,nu e treaba mea sa fiu software developer,vai de capu tau..

  12. Asta cu software developer esti prajit la creier rau de tot. Baietica eu sunt consumer nu developer !!! Eu platesc bani sa folosesc un obiect care teoretic se presupune ca functioneaza impecabil pentru banii pe care il cere firma pe el. Dar se pare ca tu esti terminat, prietene !

  13. Iti dau 3 variante: bani , bani si bani
    Atat timp cat Apple se bazeaza pe notorietatea sa si pe marul muscat din spatele dispozitivelor nu le pasa de ios si de clienti in prealabil, tot ce conteaza e sa iasa malaiul , atat timp cat iese si este satisfacator nimic nu mai conteaza

  14. da domne dar deja cand ai bani bani bani si ai deja o varsta… ce iti mai ramane ca om/oameni care conduc o companie? doar ambitia sa fie mai buni ca ceilalti.

  15. Vorbesti de o scara de deployment crescuta in progresie exponentiala. Cand Steve era viu pana la urma aveau cateva produse (iPhone 4S 4 si 3GS suportau 6.1.3 un iPad cu iOS 5 si iPad 2 cu 6.1.3 care inca duce latest codebase????) si mult mai putine ca shared codebase. Acum cand vorbim de 11 iphone-uri suportate simultan (5 inca in linie de productie) 28!!! modele suportate de iPad – date efective din contul meu de dev(5 modele in productie) 2 modele de iPod si te astepti sa nu ai bug-uri? Ca si curiozitate… in momentul lansarii cate modele suporta latest Android OS? Raspuns all in all sub 10 (tablete si telefoane included).

  16. Greu am citit mesajul tău, nu știi când scrii românește, când scrii în engleză…
    Câte modele de dispozitive suportă Android? De mii de ori mai multe decât suportă ios.
    Câte rezoluții au dispozitivele cu Android? O droaie.

    Și cu toate astea, Android merge impecabil. Nu vei întâlni probleme la deschiderea link-urilor, și nu vei avea probleme la răspuns apeluri.
    Singura problemă a Androidului este că este puțin mai lent decât ios când e vorba de deschis jocuri.

  17. nu stiu ce iphooooane aveti voi.., dar eu de la 3g si pana in prezent(si le-am avut pe toate) nu am avut nici macar 1 problema cu ios-ul sau cu tel… ??

  18. Din titlul articolului lipsesc două semne de punctuație, și anume:
    – virgula (“,”) după “Apple”, şi
    – semnul exclamării (“!”) după “Android”

  19. iPhone 5s prima versiune 9.3 fara probleme. Tel de serviciu samsung, EU nu as da pe android! Pardon poate google android e bun (vanila) dar cand incep altii sa bage mutatiile lor e prapad. Samsung e bun 1-2 luna de la pornire. Dupa aceea incepe incet incet sa moara: arata ca e tot OK dar gsm nu func deci nimeni nu te gaseste, restart aleatoriu s.a.m.d. No comment
    Nu folosesc jailbrake sau root!

  20. pai daca de la serviciu ai o pocnitoare de samsung, este si normal sa patesti asa! sa nu imi spui ca ai telefon de serviciu galaxy s7 edge ca nu te cred.

  21. ,,Dupa aceea incepe incet incet sa moara: arata ca e tot OK dar gsm nu func deci nimeni nu te gaseste, restart aleatoriu s.a.m.d,, Ce telefon de servici ai? Nu mai exagera,am s5 si note 2, si de 3 saptamani folosesc s7edge si telefoanele sunt vii, au puls, tensiunea e normala in schimb ipad mini3 are tensiunea scazuta de la ios 9.3(sufera de amnezie, uits parola de la Wi-Fi ). La iphone 6s pe care il foloseste sotia nu am indraznit sa ii fac up la 9.3. Salut numai bine.

  22. Pana nu ii arde unde le doare cel mai tare,adica la buzunar,nu o sa vedem nici o evoluție înspre bine. Ar trebui dați in judecată pt nefuncționarea unui produs creat si dezvoltat de ei si pus in vânzare. Cealaltă posibilitate ar fi boicotarea produselor lor prin evitarea cumpărării lor(asta e mai greu din păcate).

  23. Nu ii iau apărarea dar omul a întrebat clar si la subiect. Întrebarea lui era “câte modele suporta LATEST ANDROID OS”,adica ultimul pe nume marshmallow! Si tu ii dai răspunsul la întrebarea înțeleasă de tine “câte modele de dispozitive suporta android? De mii de ori mai multe decât suporta iOS” . Ce a întrebat el si ce ai înțeles tu.
    Deci câte modele suporta ultimul android pe nume marshmallow?

  24. Vrei sa zici ca Samsung care fabrica S7 Edge,cel mai bun telefon din lume la toate capitolele face si pocnitoare??? Nu se poate asa ceva,cred ca greșești.

  25. DEZASTRU AȘA CEVA NU CREDEAM CA AM SA AJUNG DE LA IPHONE 3G
    SE DISTRUGE MUNTELE CARE LA CLĂDIT STEVE
    SA TERMINAT APPLE VA AJUNGE ISTORIE PĂCAT PENTRU INCREDEREA NOASTRĂ TOTALA

  26. Pai dupa logica mea eu cred ca marshmallow suporta majoritatea telefoanelor ….acuma ca la samsung i ia mai mult sa il impodobeasca cu tot felul de aplicatii si la sony i ia mai putin asta e alta poveste. …. chestia cu updateul la ultima versiune e si o smecherie de marketing … dai ultima versiune doar flagshipului care il lansezi …. si apoi dupa cateva luni le dai si la saraci cu telefoane mai vechi …

  27. Corect! Dacă partea cu boicotul pică din start, măcar de i-ar chema vreun american în instanță, nu de alta, dar pe acolo drepturile consumatorului sunt luate mult mai în serios decât la noi. În fine, vom vedea ce urmează.

  28. Amfetamin, cu siguranta ca sunt de sute de ori mai multe modele care SUPORTA Android 6. Ca versiunea asta nu este inca implementata pe modelele existente este pentru ca producatorii de dispozitive nu isi bat capul sa aduca update.
    Hai sa nu facem teoria chibritului: Apple are cateva modele de iPhone pentru care trebuie sa ofere un iOS ireprosabil. Nu o face pentru ca nu vrea sau nu poate.
    Google face un Android care poate fi pus pe orice device, indiferent de rezolutie, indiferent de tipul modemului X sau a placii video Y.

    Sunt zeci de componente intr-un device, care trebuie sa functioneze cu Android. Si culmea, chiar functioneaza.
    Sunt tot zeci de componente in iPhone, iar Apple nu este in stare sa optimizeze iOSul ca iPhone sa mearga uns.

    Nu condamn iPhone-ul, ci atitudinea Apple.

  29. Exact, Marcel! Producatorii nu sunt dornici sa faca update la ultima versiune, pentru ca si asta este tot un fel de “obsolenta planificata”. Prefera ca utilizatorul sa renunte la dispozitivul cu versiunea veche de Android, ca sa isi cumpere unul nou.
    Dar in momentul de fata, sunt sute de modele care suporta ultima versiune de Android. Diferentele intre 5 si 6 nu sunt atat de masive incat sa necesite alt hardware.

  30. Pai face si pocnitori 🙂 Sunt modele care se adreseaza celor cu buget mic, sau celor care nu dau 2 bani chiori pe mare performanta. Pocnitorile astea costa putin, si astfel sunt accesibile unei mase cat mai mari de cumparatori.

  31. =)))
    Apple ofera iOS 9 pt cate modele de telefoane? pentru 7 modele :))

    Amftemin…Android ruleaza pe configuratii de telefoane ansamblate in pivnita pana la flagshipuri de 900$….Android ruleaza pe smartwatch-uri de 10$ pana pe smartwatchuri de 2000$….Android ruleaza pana si pe tv-uri.
    Despre ce vorbim aici? Androidul ruleaza pe o multime de rezolutii si o multime de hardware uri diferite…zeci de mii de configuratii…iar iOS ofera suport pt 7 modele de telefoane…inafara de varianta + toate mai au si aceiasi rezolutie…si sa numai zicem si de partea hardware care este facuta special pt acest software…

    Deci despre ce vorbim?

  32. pfff … ?
    Gresit! Nu cred ca intelegi cum functioneaza release-ul in Android env. Un release initial se face numai si numai pt Nexus hw (o mana de telefoane si tablete in control strict Google almost similar to Apple’s way!). Restul e dat in mana OEM sa il modifice foarte mult… against own hw requirements!
    Dupa ce codebase-ul ajunge in repository for the masses, respectiv la OEM, urmeaza decizia de a face sau nu refactoring pt anumite modele. Sa spui ca exista custom rom pt telefoanele din pivnita e un overstatement! Am avut si am in continuare pe mana androizi care se busesc constat cu latest stable release pt ca ce sa vezi, nu sunt fully hardware supported si se bazeaza pe artificii ale comunitatii. Rezolutia unui device e cea mai mica problema – nu intru in detalii dar aspectul ala se rezolva cel mai usor 😉 (driverele on the other hand …). Initial cateva device-uri primesc latest release si dupa cel putin jumatate de an restul. Alta metodologie… alt deployment method… Critica constructiva e buna all the way 🙂

  33. O parere sincera? Ca android.ul usor usor ajunge sa fie din ce in ce mai bun! Am avut 3 ani si ceva numai produse apple dar nu am gasit atatea bug.uri intr.un amarat de samsung s3 neo cat intr.un iphone 6 de exemplu!pe bune!?