Apple va plati 8 miliarde de dolari ca taxe in Europa

Compania Apple ar putea fi obligata sa plateasca minim 8 miliarde de dolari drept taxe in diversele state ale Uniunii Europene in care a vandut produse, suma putand creste in functie de negocierile purtate de catre Apple cu diverse tari.

Fie ca va vine sa credeti sau nu, compania Apple ar putea plati 8 miliarde de dolari ca si taxe restante pentru castigurile europene din ultimul deceniu, suma fiind una colosala pentru cei de la Apple.

V-am spus deja despre investigatia Comisiei Europene in legatura cu acordul dintre Apple si Irlanda pentru plata unor taxe reduse pentru profitul inregistrat in Europa, intelegeri similare facute in alte tari fiind declarate ilegale de catre autoritatile europene, companiile fiind obligate sa plateasca restante pentru taxele datorate.

Apple beneficiaza de un acord de acest gen de peste 10 ani in Irlanda, iar daca intelegerea va fi considerata a fi ilegala, atunci Apple ar trebui sa plateasca nu mai putin de 8 miliarde de dolari pentru toate incasarile si profitul inregistrate pe batranul continent in ultimii ani.

Suma este totusi una estimata si ar putea fi mai mare decat cea reala pe care Apple ar putea fi obligata sa o plateasca, asta deoarece Apple ar putea fi fortata sa plateasca taxe in fiecare tara in care a vandut produse si fiecare membra a UE are taxe diferite pentru incasari si profit.

The world’s largest company could owe more than $8 billion in back taxes as a result of a European Commission investigation into its tax policies, according to an analysis by Bloomberg Intelligence. Apple, which has said it will appeal an adverse ruling, is being scrutinized by regulators who have accused the iPhone maker of using subsidiaries in Ireland to avoid paying taxes on revenue generated outside the U.S.

In Italia Apple si-a rezolvat deja problemele legale, platind 318 milioane de euro din cei peste 1 miliard de euro ceruti initial de catre fiscul italian, intelegeri similare putand fi negociate de catre cei din Cupertino si cu autoritatile altor state pentru a benficia de reduceri.

Chiar si fara a fi obligata sa plateasca taxe diferentiate in fiecare tara, compania Apple nu va scapa fara a plati cateva miliarde de dolari catre statele membre ale Uniunii Europene, insa vom mai avea de asteptat pana cand primele decizii de impunere vor fi trimise.