Prima Pagina Apple Apple va plati 8 miliarde de dolari ca taxe in Europa

Apple va plati 8 miliarde de dolari ca taxe in Europa

Compania Apple ar putea fi obligata sa plateasca minim 8 miliarde de dolari drept taxe in diversele state ale Uniunii Europene in care a vandut produse, suma putand creste in functie de negocierile purtate de catre Apple cu diverse tari.

Fie ca va vine sa credeti sau nu, compania Apple ar putea plati 8 miliarde de dolari ca si taxe restante pentru castigurile europene din ultimul deceniu, suma fiind una colosala pentru cei de la Apple.

V-am spus deja despre investigatia Comisiei Europene in legatura cu acordul dintre Apple si Irlanda pentru plata unor taxe reduse pentru profitul inregistrat in Europa, intelegeri similare facute in alte tari fiind declarate ilegale de catre autoritatile europene, companiile fiind obligate sa plateasca restante pentru taxele datorate.

Apple beneficiaza de un acord de acest gen de peste 10 ani in Irlanda, iar daca intelegerea va fi considerata a fi ilegala, atunci Apple ar trebui sa plateasca nu mai putin de 8 miliarde de dolari pentru toate incasarile si profitul inregistrate pe batranul continent in ultimii ani.

Suma este totusi una estimata si ar putea fi mai mare decat cea reala pe care Apple ar putea fi obligata sa o plateasca, asta deoarece Apple ar putea fi fortata sa plateasca taxe in fiecare tara in care a vandut produse si fiecare membra a UE are taxe diferite pentru incasari si profit.

The world’s largest company could owe more than $8 billion in back taxes as a result of a European Commission investigation into its tax policies, according to an analysis by Bloomberg Intelligence. Apple, which has said it will appeal an adverse ruling, is being scrutinized by regulators who have accused the iPhone maker of using subsidiaries in Ireland to avoid paying taxes on revenue generated outside the U.S.

In Italia Apple si-a rezolvat deja problemele legale, platind 318 milioane de euro din cei peste 1 miliard de euro ceruti initial de catre fiscul italian, intelegeri similare putand fi negociate de catre cei din Cupertino si cu autoritatile altor state pentru a benficia de reduceri.

Chiar si fara a fi obligata sa plateasca taxe diferentiate in fiecare tara, compania Apple nu va scapa fara a plati cateva miliarde de dolari catre statele membre ale Uniunii Europene, insa vom mai avea de asteptat pana cand primele decizii de impunere vor fi trimise.

 • Viorel Predatorul

  1% din bugetul UE este format din penalități impuse companiilor de Comisia Europeană, așadar, există un interes major ca penalitățile astea să fie nu doar impuse, ci și colectate cât mai rapid. La cum sunt cei din Comisie, nu vor renunța la bani în favoarea unor aranjamente dintre Apple și Statele membre. Cel mult vor eșalona colectarea pe 2 sau 3 ani.

 • Liviu Verestiuc

  Mai era și problema de imagine a lui Apple care s-a degradat foarte rău în Europa cu scamatoria din Irlanda.
  8 miliarde e o sumă infimă pt Apple,nu colosala, având în vedere adaosurile nesimțite practicate.
  Unde merge mia merge și suta ,așa ca viață merge înainte și bine ca europenii au început să caste mai bine ochii în ultimul timp.
  Era jenant la imaginea lor să mențină în continuare astfel de tactici murdare, având în vedere ca cheltuiesc miliare pt imaginea publică(a se citi “plătesc miliarde pt spălarea creierelor”).

 • rundown

  @Liviu? 8 miliarde este o suma infim pt Apple? Serios? Pe ce considerente iti bazezi afirmatia? Cat e rezerva lor monetara externa? 200 miliarde? Oricum cu banii astia se pot face multe: achizitionarea/inglobarea altor companii/servicii/produse/tehnologii deja renumite/consacrate in portofoliul lor ( vezi Beats) si multe altele….extinderea retelei de magazine Apple store in alte tari europene de ex.

 • disqus_DPH51pchVl

  Poate primesc si trolli ceva…ca sa nu se bucure degeaba

 • c026radco

  Americanii au o investigatie similara deschisa impotriva Volkswagen iar procurorii estimeaza ca vor cere companiei (in numele Sua) o suma similara cu ce cee UE de la Apple. Pana la urma ceea ce face UE este doar o replica la o actiune similara.

 • Pingback: Apple a scumpit aplicatiile pentru iPhone si iPad | iDevice.ro()

 • Pingback: Tim Cook a discutat cu reprezentantii CE despre legalitatea reducerilor fiscale | iDevice.ro()

 • Pingback: Comisia Europeana prelungeste investigatia privind practicile fiscale ale Apple | iDevice.ro()