Iata cum poti preveni efectele emise de luminile albastre ale idevice-urilor

Conform unor studii de care v-am si povestit intr-un articol noi oamenii ne uitam la device-uri de peste 100 de ori pe zi iar majoritatea dinte noi nu stiu care sunt efectele pe care ecranele luminoase le au asupra vederii.

Aproximativ 72% din adulti nici nu au auzit de lumina albastra si, evident, nici nu stiu cum aceasta le afecteaza vederea.

Pentru nestiutori, daca sunt printre voi, lumina albastra emisa de device-uri este lumina pe care ecranele device-urilor mobile o emana prin LED-uri. Aceasta lumina patrunde adanc in retina si intrerupe astfel productia naturala de melatonina.

Expunerea continua la aceasta lumina ne scade productivitatea si poate provoca simptome precum senzatia de ochi uscati, dureri de cap, insomnii, ameteli, vertij. Deasemenea poate duce si la formarea cataractei.

Copiii sunt in mod special cei mai expusi riscului atunci cand vine vorba de efectele negative ale expunerii la lumina albastra. In zilele noastre, o multime de teme se fac on-line, si multi copii au acces la (sau au propriile lor) dispozitive digitale pe care le folosesc pentru perioade din ce in ce mai lungi de timp. Diferenta pentru copii este ca ochii lor sunt inca in curs de dezvoltare, iar acestia nu au fost inca pigmenti de protectie in ochii lor pentru a ajuta filtrarea unei parti din aceasta lumina albastra daunatoare. De asta, la fel ca si cu radiatiile UV, cea mai mare expunere la lumina albastra are loc la copii ce au varsta de 18 ani.

efectele luminii albastre emise de telefoane mobile

Iata cum poti preveni efectele emise de luminile albastre ale idevice-urilor daca acestea sunt folosite pe o perioada lunga de timp.

  • Control oftalmologic periodic
  • Purtarea unor ochelari (cu sau fara dioptrii) cu lentile de protectie PC
  • Privirea unui obiect la o departare de 6 m timp de aproximativ 20 de secunde;
  • Clipirea de 20 de ori pentru a umezi corespunzator ochii,exercitiu efectuat de cateva ori pe zi
  • Ajustarea luminozitatii ecranului in modul corect
  • Marirea dimensiunii fontului pentru a evita apropierea de ecran in timpul citirii
  • Pozitie de lucru comoda la birou, in fata PC-ului.

Poate vi se par inutile si considerati ca nu aveti nevoie sa urmati aceste sfaturi, dar in timp puteti observa ca ochii nu mai sunt la fel de obositi, dati mai mult randament si… sunteti mai sanatosi.

6 COMENTARII